Slijede upravni sporovi dok bale u varaždinskom Brezju ne planu

Autor: Agencija VLM , 22. travanj 2014. u 11:46
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Nakon debakla Ministarstva i Fonda, kojima je Državna komisija srušila natječaj, C.I.O.S. i dalje nudi kompromis i obradu u MBO pogonu.

I što sad, osnovno je pitanje nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila postupak kojim je Fond za zaštitu okoliša tražio obrađivača za 137 tisuća tona baliranog smeća u varaždinskom Brezju. Podsjetimo, Gradsko vijeće lani je, u ožujku, za taj posao odabralo zajednicu ponuditelja CE-ZA-R, Eko-flor i Komunalac Davor, no gradonačelnik nikad nije potpisao ugovor, iščekujući da Fond potvrdi da će sufinancirati posao. U Fondu su odbili sufinancirati odlaganje otpada u posavskoj općini Davor i priču je u studenom presjekao ministar Zmajlović, rekavši da “uzimaju” bale te će ih, u aranžmanu Fonda, a na račun Varaždinaca, izvesti i spaliti.

Analiza bala

No Komisija je taj natječaj ovih dana poništila jer je gospodarenje otpadom obveza jedinice lokalne samouprave i Fond nije nadležan te jer je Grad Varaždin već odabrao koncesionara. "Smatramo da su postojali osnovani razlozi za poništenje ovog natječaja, odluka je očekivana i razumna", kaže Tajana Tomašević iz uprave C.I.O.S.-a Petra Pripuza i njemačke Scholz grupe, vlasnika CE-ZA-R-a, koji je u međuvremenu preuzeo MBO pogon Davora Patafte u Brezju.

"Odmah u utorak kontaktirat ćemo Ministarstvo i Grad, tražit ćemo hitan sastanak i nadamo se dogovoru. Već početkom travnja obraćali smo se institucijama da nam omoguće analizu tih bala, kako bismo znali čime raspolažemo", dodala je T. Tomašević u kratkom telefonskom razgovoru.U C.I.O.S.-u i dalje Varaždincima i Zmajloviću nude sve što su nudili i ranije. A to je da se otpad predobradi u MBO pogonu u Brezju, iako Grad natječajem na kojemu su pobijedili nije to tražio, već samo odlaganje otpada, na što su oni ponudili odlagalište Baćanska u Davoru, svejedno upozoravajući na tu činjenicu.

Javio se na Uskrsni ponedjeljak i gradonačelnik Goran Habuš. I on kaže da se hitno moraju čuti, ali s Ministarstvom i Fondom, ne spominjući C.I.O.S.

"Evidentno je da dok postoji koncesija koju Grad ima te još nije izvan snage, teško može proći natječaj Fonda, koji je eto Komisija i poništila", bio je njegov prvi komentar. Tražili smo od njega komentar na ponovne prijedloge C.I.O.S.-a da sjednu za stol i dogovore se, no dojam je da u Gradu više razmišljaju kako se te koncesije riješiti. – Pozivajući se na stav Fonda da Davor ne može primiti taj otpad slali smo upite njihovoj Općini i Komunalcu, da saznamo je li to doista tako. Nismo dobili odgovor, što baca sumnju na mogućnost realizacije toga posla – kaže te nastavlja da je jedini način da Gradsko vijeće stavi koncesiju van snage taj da dobiju odgovor da se bale ne mogu zbrinuti u Davoru. Budući da je izravno odlaganje bala u Davoru i samom C.I.O.S.-u već “stara šalata” upitali smo ga za mogućnost dogovora, da se bale ipak prvo obrade u Brezju.

"Može se aneksom nešto definirati drugačije, no ne mogu se dirati osnovni uvjeti koncesije, kao što su cijena i rok izvršenja posla. Obrada u MBO-u trajala bi mnogo duže i tada bi se mogli žaliti svi drugi koji su se natjecali", kaže.

Odgoda plaćanja

No u C.I.O.S.-u i dalje stoje iza ponude da otpad predobrade u MBO pogonu uz istu cijenu po kojoj su dobili koncesiju za odlaganje u Davoru (oko tisuću kuna po toni), što “ne bi smjelo nikoga smetati”. Spremni su i Gradu dopustiti da to plaća kroz pet godina, a ne odjednom, što bi dotuklo ionako ispražnjene džepove Varaždinaca i gradskog proračuna te odustajanje od sudskih sporova oko smeća, uključujući i “Pataftine” koje su preuzeli. Na pitanje što s rokom, iz vrha C.I.O.S.-a dobili smo, neslužbeno, protupitanje: “A što ako mi te bale doista izmaknemo iz Brezja za 120 dana?” Kao i ministarstvo, nezadovoljno rješenjem Komisije, i oni bi mogli pokrenuti upravni spor jer Habuš nije potpisao ugovor s njima.Inače, u proceduri je ishođenje okolišne dozvole i studije utjecaja na okoliš za MBO, koje će im povećati kapacitete, tj. dnevne količine obrade smeća.

Na pitanje gradonačelniku nije li pogriješio kad je natječaj raspisao za odlaganje, za što ga mnogi prozivaju jer je Fond raskinuo ugovor kojim se obvezao sufinancirati posao, Habuš kaže da nije jer je sve bilo u skladu s dogovorima te zakon dozvoljava takvu opciju.Nakon svega, saga o varaždinskom smeću dalje je od sretnog završetka no ikad i ono bi doista na kraju moglo dočekati otvorenje Regionalnog centra Piškornica, ako prije ne – plane.

Komentirajte prvi

New Report

Close