Slijede prvi otkazi u HŽ Cargu, 318 radnika ide na sud

Autor: Darko Bičak , 24. srpanj 2014. u 22:00
Sporno restrukturiranje/Grgur Žućko/PIXSELL

Uz otpremninu odlazi 238 radnika, 211 zbrinut će Željeznički fond.

Nakon što je početkom godine HŽ Cargo, u suglasnost dijela sindikata, donio plan restrukturiranja tvrtke koji je obuhvatio i rezanje 804 radnja mjesta, početkom kolovoza Uprava će početi uručivati i prve odluke o poslovno uvjetovanom otkazu.

Plan restruktiriranja početkom srpnja odobrio je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), u izradi je Program restrukturiranja koji će idućega tjedna biti upućen nadležinim ministarstvima, a potom Europskoj komisiji. Kako objašnjavaju u HŽ Cargu, u međuvremenu je 238 radnika prihvatilo dobrovoljni odlazak uz poticajnu otpreminu, od po oko 100.000 kuna, a 211 pristao je na zbrinjavanje putem Željezničkoga fonda. Razrješenje sudbine čeka još 318 radnika koji smatraju da će, ako treba i sudski, osporiti pravo Uprave da ih otpusti.

HŽ Cargo je uzeo kredit od 250 milijuna kuna za restrukturiranje iz kojeg planira namiriti troškove zbrinjavanja. Radnici koji su prihvatili zbrinjavanje preko Željezničkog fonda u iduće tri godine primat će bruto plaću od 4200 kn, ali se moraju odreći prava na osporavanje otkaza. Radnici koji ne žele u Fond imaju pravo na otpremninu, no oni s manje staža dobili bi niže otpremnine, pa su izvjesni sudski sporovi. Zoran Maršić, predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH), smatra da je plan restrukturiranja "kriminalan" te najavljuje da će Sindikat pokrenuti pojedinačne tužbe za svakog radnika koji dobije otkaz. Iz HŽ Carga poručuju da su u prvom polugodištu povećali promet za dva posto te očekuju daljniji rast. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Možda napokon dođe do reda… 😉

New Report

Close