Slavonci odlaze studirati u Brčko na Evropski univerzitet

Hrvatska 4.3.2013. 13:39 Poslovni.hr

U godinu dana 300 Slavonaca upisalo Evropski univerzitet Brčko.

Ilustracija Guliver/Thinkstock

U nešto više od godinu dana od osnivanja Evropski univerzitet Brčko već je upisalo 870 studenata, a čak 30 posto njih ili oko 300 studenata dolaze iz Slavonije i Baranje, piše Glas Slavonije.  Tamo se mogu upisati na jedan od 43 različita smjera na devet fakulteta unutar Univerziteta.

Rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Zoran Milošević otkriva kako je studentima iz Hrvatske trenutačno najzanimljiviji studij sestrinstva, sanitarnog inženjerstva, te geodezije, piše list. Naglašava da nisu svi na prvoj godini studija, jer je dio njih u Hrvatskoj već stekao višu stručnu spremu ili završio neki srodan fakultet, pa se na tamošnjim fakultetima samo prekvalificiraju ili dolaze na doškolovanje.

'Kada smo pokretali Univerzitet, uistinu nismo očekivali ovakav odaziv Slavonaca, no ispostavilo se da ulaskom u EU i Hrvatska mijenja zakone, pa tako brojni ljudi koji žele nastaviti privatni biznis sada moraju steći diplomu. Primjer su vam vlasnici malih autoprijevozničkih tvrtki i autoškola, kojima će biti neophodna diploma Prometnog fakuleta. Taj studij nudimo upravo mi', rekao je prof. Milošević.

Seminari

  1. Ključne riječi
  2. Studiranje

Samo registrirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje!

Prijavi se ovdje!

Povratak na vrh