Slavonci kreću s uzgojem gotovo izumrlih riječnih riba, a očekuju i dobru zaradu

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2017. u 09:09
Foto: Thinkstock

Uzgoj morune ovim ribnjačarima iz okolice Bjelovara predstavlja profesionalni izazov, dok s druge strane kalkuliraju s potencijalnim, kažu, ekonomsko-komercijalnim razlozima.

Mlađ morune zaplivala je vodama Ribnjačarstva Poljana u ožujku ove godine. U kombinaciji stabilnih tehnoloških uvjeta i dobrih ekonomskih pokazatelja, izračunali su ondje, prvo meso ove ribe na hrvatskom tržištu moglo bi se naći za dvije do tri godine, piše tportal.

'U ovoj fazi planira se uzgoj u dvogodišnjem, odnosno trogodišnjem ciklusu radi proizvodnje mesa i stavljanja na tržište u obliku svježeg i prerađenog proizvoda (fileti, kotleti, svježi, marinirani i dimljeni)', objašnjava za tportal cilj pilot-projekta direktor Ribnjačarstva Poljana, veterinar Milan Božić.

Uzgoj morune ovim ribnjačarima iz okolice Bjelovara predstavlja profesionalni izazov, dok s druge strane kalkuliraju s potencijalnim, kažu, ekonomsko-komercijalnim razlozima.

'Moruna brzo raste i gotovo je nema na tržištu kao standardnog ribljeg proizvoda, pa se očekuje dobra potražnja uz odgovarajuću cijenu', dodaje on.  

A koliko se kreće cijena kilograma mesa morune na tržištu, zanimalo je tportal.

'Povremeno se nađe meso ženki kojoj je izvađen kavijar, a riječ je o jedinkama od 50 do 100 i više kilograma. Očekuje se cijena viša od pet, šest eura po kilogramu u veleprodaji, koja vrijedi i za ostale vrste jesetri', odgovara nam.

Ovim je ribnjačarima namjera proizvoditi meso u kratkom uzgojnom ciklusu pa, ako se to pokaže isplativim, planiraju prenamijeniti uzgojne hale i tehnologiju.

'Ako to uspije, sve je moguće', dodaje kratko.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Treba cekati 18 godina da moruna polno sazri i pocne da daje kavijar. Za 18 godina se mnogo toga moze dogoditi, od toga da nestane struje i krepaju bez kisika, ili da se od necega razboli i krepa. To je rizican biznis da dugim i rizicnim vracanjem ulaganja.

New Report

Close