Slabe šanse za plan smjena u Podravki

Autor: Jadranka Dozan , 26. lipanj 2016. u 22:00
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Za promjene u NO-u na skupštini treba 75-postotna podrška, kao i za statutarno postroženje uvjeta za Upravu.

Podravka je opet poprište političkih pripetavanja. Mišel Jakšić, mladi SDP-ovac na dužnosti gradonačelnika Koprivnice, obrušio se na tehničku Vladu i Državni ured za upravljanje državnom imovinom zbog dopuna dnevnog reda skupštine Podravke.

DUUDI predlaže imenovanje 4 nova člana Nadzornog odbora i izmjene Statuta. Ta je intervencija došla nakon što je NO uoči sazivanja skupštine (za 22. srpnja) uspio dogovoriti tek kompromis da se SDP-ovu Milanu Stojanoviću i revizorskoj stručnjakinji Ivani Matovini po skorom isteku mandat produlji za godinu dana. Uz zamjene za njih, DUUDI je predložio i opoziv Mate Crkvenca i Ive Družića. Za nove nadzornike nominirali su Antu Baju s Instituta za javne financije, novog šefa CERP-a Mirka Volarevića te Davora Vašičeka s riječkog Ekonomskog fakulteta i Mostova inženjera Ivu Grabovca.

Izmjenama Statuta postrožili bi uvjete za imenovanje predsjednika i članova Uprave. U tome neki iščitavaju plan eliminiranja sadašnjeg predsjednika Zvonimira Mršića. Jer, za tu se funkciju umjesto 5 predlaže najmanje 10 godina iskustva "u upravljanju i rukovođenju u gospodarstvu". Financijaši su mahom protiv formalnih trikova za smjene menadžera, ali bi rado polemizirali o tome je li lanjska dokapitalizacija iskorištena optimalno, opravdavaju li sinergije akviziciju Žita, jesu li Belupu (ne)potrebni novi kapaciteti ili npr. koji su dometi ulaganja u tržište Afrike.

Kako bilo, bar donedavno za jednog od  kandidata za Mršićevo mjesto slovio je Marin Pucar, podravkaš koji je dolaskom Kukuriku koalicije prešao u Zvečevo. Tehničku Vladu Jakšić je optužio za pokušaj političkog kadroviranja i "razuzdane poteze iako je već raspuštena". DUUDI-jev plan drži nezakonitim pa je zatražio hitne sastanke s Tihomirom Oreškovićem i šefom DUUDI-ja Tomislavom Bobanom. Čini se da ne misli da 'brani' kompaniju od politike upravo s pozicija politike.

Novinare je ugostio u prostorima gradske uprave. Grad nije dioničar Podravke. No, politički govor vježbao je i za skidanja Podravke s liste strateških udjela, kad su jednako gorljivi protiv "prodaje Podravke" (tj. preostalih 25%) bili i gradski hadezeovci. Dosad nitko nije ponudio suvisao razlog zašto bi paket dionica Podravke bio strateški. Ali taj plan sad je ionako na ledu. A kako i za smjene NO-a i izmjene Statuta treba 75% podrške na skupštini, te odluke također nisu izgledne. Konačno, ni kadrovska ovladavanja važnim državnim sustavima Oreškovićevoj Vladi nisu išla od ruke ni dok se nije zvala tehničkom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close