Ne sviđa im se Debeljakova komunikacija putem Facebooka

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 03. travanj 2013. u 20:20
Stranicu Škveranka, koju je pokrenula radnica Anita Matijaš, dnevno posjeti preko 1000 ljudi

Tri sindikata koji djeluju u Brodosplitu nisu zadovoljni takvom komunikacijom s vlasnikom Tomislavom Debeljakom bez njihovog posredovanja.

Brodosplit je nedavnom privatizacijom, pa i feštom s pečenim volovima i janjetinom kojom je ta privatizacija obilježena, simbolički prošao kroz "svoju" 1991., kako su to nekad proživjele (a rijetke preživjele) i brojne druge tvrtke. No, nastavak tog procesa odveo je splitski škver direktno u 21. stoljeće, jer se sve što treba znati o zbivanjima na navozima i oko njih nakon dolaska DIV-a i Tomislava Debeljaka praktički istog trenutka može naći na Facebooku.

Vlasnikove 'poslanice'
Stranica Škveranka koju je na najpopularnijoj društvenoj mreži otvorila zaposlenica Brodosplita Anita Matijaš još je i prije okončanja privatizacije postala omiljeno mjesto "druženja", a teško je naći neku sličnu stranicu koja je toliko puta bila citirana u medijima. Među ravno 1075 "fanova" (stanje u prošli četvrtak ujutro) najviše je baš škverana, premda se u rasprave često uključuju i drugi koji smatraju da imaju što reći o Brodosplitu. No, ono što je Škveranku učinilo toliko popularnom su "poslanice" koje preko nje svojim radnicima upućuje osobno Tomislav Debeljak, kao i njegovo sudjelovanje u raspravama na stranici, tako različito od ponašanja dosadašnjih uprava. Preko Škveranke Debeljak je dosad najavljivao i nove poslove, i otkaze, i mjere koje će provoditi tijekom restrukturiranja, i borio se protiv neradnika, najavio zabranu alkohola i pušenja, obračunavao se sa sindikalnim čelnicima koji su ga dočekali kao neprijatelja…Anita Matijaš je Škveranku pokrenula u srpnju 2012., nezadovoljna informacijama koje su u tim neizvjesnim vremenima radnici dobijali od uprave i sindikata."Osjećali smo se napuštenima, izgubljenima i jednostavno zabrinutima za budućnost. S druge strane, dio javnosti osuđivao je škverane zbog navodnog nerada. Imala sam žarku želju pokazati ljudima da su to vrijedni radnici, te sam ih počela fotografirati i, uz njihovo odobrenje, tim slikama pokušala dočarati škverski znoj i patnju.

Nikakva posebna ideja nije postojala, samo želja za pravdom koje u škveru nije bilo, ili je bilo vrlo malo, kaže nam.Uprava se nakon privatizacijskog ugovora promijenila, no sindikati su ostali isti, i nikako im nije drago što je dio njihove uloge preuzela Škveranka. Najjači sindikat u škveru, Nezavisni kojem je na čelu Zvonko Šegvić, ima vrlo dobre web stranice, imaju i račun na Twitteru, no kao sindikat na Facebooku nisu prisutni. Ipak, Šegvićev potpredsjednik Pavle Matošić nedavno je novinarima pokazao pun fascikl pažljivo prikupljenih Debeljakovih tekstova sa Škveranke, u kojima je upravo sindikat najčešća tema. Sindikati – uz Nezavisni u Brodosplitu djeluju i Sindikat metalaca i Radnički sindikat – ne vole takvu vrstu prepiske, pa u njoj dosad najčešće nisu ni sudjelovali. Dapače, više puta zatražili su prekid takve komunikacije, posebno kad je Debeljak najavio da će svim radnicima kupiti mobitele da bi mogli s njim komunicirati bez posredovanja sindikata, ili da će sankcionirati svih koji su otporom privatizaciji bili protiv njegove vizije "novog, poštenog škvera".

Sindikati gube utjecaj
Kakvi su to onda škver i škverani dosad bili, ako će ubuduće biti pošteni, pobunili su se sindikalni čelnici prije nekoliko dana. No, mnogo je radnika – to su nam neki od njih rekli i na fešti prilikom Debeljakovog preuzimanja Brodosplita, koji smatraju da sindikatima najviše smeta gubitak utjecaja, zato se i na Škveranku osvrću riječima tipa "ma tko je ta Škveranka, šta ona hoće…", očito im nije po volji što toliko njihovih kolega pod punim imenom i prezimenom govori stvari koje sindikati općenito ne vole čuti. Osim Škveranke, inače, na Facebooku je još 2010. pokrenuta stranica Podrška škveranima, nastala u vrijeme kad su stotine radnika zbog nedostatka posla počele odlaziti na čekanje, a privatizacija se stalno odgađala. Na toj stranici, međutim, novih objava nema još od ožujka 2012., ali još uvijek ima otprilike dvostruko više članova nego Škveranka."Naravno da bi sindikati bili sretni da Škveranka ne postoji, jer im je očito svojom transparentnošću poremetila planove. Činjenica je da škverski radnici nisu bili upućeni u te planove niti su u njima sudjelovali", uzvraća Matijaš. Ona kao najveću zaslugu svoje stranice smatra činjenicu da sada radnici mogu dobijati informacije od Debeljaka i uprave bez posrednika. "Velika većina radnika odobrava ovakav Debeljakov pristup i hvali ga zbog toga, jer, ruku na srce, jedinstven je takav primjer poslodavca u Hrvatskoj, a i šire.

Različiti smo ljudi, pa tako i reakcije, ali su radnici prepoznali dobre namjere i dali podršku novom poslodavcu, jer to je jedini način da učinimo dobru stvar za budućnost našeg škvera. Da nema Tomislava Debeljaka, najvjerojatnije ni Brodosplita više ne bi bilo. Ne kažem da je ovo kraj borbe za opstanak, niti da ona neće biti teška i mukotrpna, ali vjerujem u naš zajednički uspjeh", kaže Anita Matijaš temeljem svakodnevnih kontakata s drugim škverankama i škveranima.Ne skriva da nije zadovoljna ulogom koju su dosad u Brodosplitu imali sindikati. Bila je članica svih koji u toj tvrtki djeluju, no istupila je smatrajući da se nedovoljno brinu za radnike i njihova prava."Po svemu što su do sad napravili, škverski sindikati su više odmogli nego pomogli spasu Brodosplita. Bez obzira što će me pokušati demantirati, uvjerena sam da prvenstveno gledaju svoje osobne interese. To su nam i pokazali nedavnim prijedlogom socijalnog sporazuma koji su sastavili štiteći prava i potrebe sindikata i sindikalnih predstavnika na prvom mjestu, a radnička prava bila su im samo paravan, što se jasno iščitava i iz samog dokumenta objavljenog na službenim sindikalnim stranicama", kaže pokretačica Škveranke.

O Debeljaku

Gazdina pisma čitaju se i po 15.000 puta

Zadovoljna je onim što je dosad pokazao Debeljak, kaže za njega da je "vrlo poduzetan, ali transparentan i brižan poslodavac, koji je i te kako svjestan da je najbolji radnik upravo zadovoljan radnik", ali dodaje da je i sama u početku bila skeptična prema njegovim namjerama."Kontaktirao me tek neko vrijeme nakon svog prvog javljanja na Škveranki i prošao priličnu torturu s moje strane jer zatrovana zlim jezicima i medijskim napisima tada nisam vjerovala u njegove dobre namjere", kaže.Doista, čini se da se svaka Debeljakova objava u Brodosplitu nestrpljivo čeka, više nam je ljudi potvrdilo ono što tvrdi i pokretačica Škveranke: "gazdina" pisma se pažljivo čitaju, a onima koji nemaju pristupa internetu ili Facebooku ti se tekstovi printaju i fotokopiraju. "U tjednu u kojem se Škveranka najviše čitala, broj čitanja Škveranke popeo se do 15.000, a u prosjeku je dnevno posjeti nešto više od tisuću ljudi", kaže Anita.

Komentirajte prvi

New Report

Close