Škveranima otkaz i otpremnine, 2000 ih se vraća na posao

Autor: Agencija VLM , 29. ožujak 2013. u 16:38
Novi vlasnik škvera Tomislav Debeljak i sindikat dogovorili su što će biti s radnicima Brodosplita. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Razlog zbog kojega je Debeljak inzistirao na modelu po kojem otpremnine dobivaju svi radnici, a ne samo on i koji zaista ostaju bez posla, kako on tvrdi, u pravednosti.

Svi radnici Brodosplita, njih oko 3300, dobit će otkaz i otpremnine, a njih najmanje 2000 bit će vraćeno na posao u otkaznom roku. Dogovorili su to novi vlasnik Tomislav Debeljak i škverski sindikati koji su u petak potpisali izmjene kolektivnog ugovora. 

Razlog zbog kojega je Debeljak inzistirao na modelu po kojem otpremnine dobivaju svi radnici, a ne samo on i koji zaista ostaju bez posla, kako on tvrdi, u pravednosti. Naime, najbolji škverani koji ostanu u Brodosplitu, u slučaju da nešto krene po zlo i škver ode u likvidaciju, ostali bi bez ičega. – Onda bi mi srce prestalo raditi, a moja djeca iselila bi iz Hrvatske – rekao je Debeljak, zadovoljan što su sindikati pristali na njegov model, koji će ga koštati 250 milijuna kuna. Po sporazumu, za kojega su najavili da će ga objaviti na web stranicama Brodosplita, dogovoreno je da će za svaku godinu staža radnici dobiti po 4000 kuna, a za one preko 20 godina staža 1500 kuna po godini.

Debeljak je najavio da će 1500 ljudi odmah biti zaposleno s ugovorima na neodređeno vrijeme u tvrtkama kćerima i nastaviti raditi u škveru, a još najmanje njih 500 dobit će ugovore na određeno vrijeme. Sindikalisti Zvonko Šegvić i Vedran Dragičević rekli su da je ovo maksimum koji su mogli dogovoriti.

Komentirajte prvi

New Report

Close