Skupština UHPA-e potvrdila isključenje agencija, one prijete i AZTN-om

Autor: Marija Crnjak , 20. studeni 2014. u 10:35
Boris Žgomba (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Vlasnici četiriju izbačenih agencija uložit će žalbu na odluku Skupštine te inicirati novu izvanrednu skupštinu.

Skupština Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) potvrdila je odluku o isključenju četiriju agencija, Ban Toursa, Media Turista, Speranze i Alladin DMC-a, koje je upravni odbor isključio iz članstva prošlog tjedna zbog javnog narušavanja ugleda Udruge.

Odluka o tome da se neće uvažiti žalbe navedenih agencija na odluku o isključenju donesena je u utorak kasno navečer nakon višesatne sjednice Skupštine održane na rubu incidenta u Rapcu. Svjedoci tvrde da je nakon sjednice došlo i do fizičkog obračuna protivničkih strana.

Za 120 glasova

Kako doznaje Poslovni dnevnik, za isključenje članova bilo je 120 glasova od njih dvjestotinjak, s tim da dio članstva nije glasovao jer je prije završetka napustilo sjednicu. Također, dio članova UHPA-e, uključujući i predstavnike isključenih agencija, smatra da odluka nije legitimna jer je donesena na osnovi punomoći nekoliko desetaka odsutnih članova, koji u trenutku davanja suglasnosti nisu imali informaciju da će glasovanje o žalbama biti na dnevnom redu Skupštine. Vodstvo Udruge pak tvrdi da nije bilo povrede statuta te da je sjednica održana sukladno proceduri. Predsjednik Udruge Boris Žgomba jučer je za Poslovni dnevnik izjavio da je žalostan zbog okolnosti koje su dovele do isključenja članica UHPA-e.

Kako je poznato, agencije su isključene nakon što su tražile detaljne informacije o financijama Udruge, a isključene su uz obrazloženje da nisu poštovale proceduru dobivanju informacija, već su umjesto toga pokrenule e-mail prepisku prema svim članicama s elementima klevete.

“Žao mi je najprije zbog onog što su agencije napravile, a potom i zbog činjenice da su isključene iz Udruge. No, radilo se o gruboj povredi statuta i odluka Skupštine mora se poštovati. Nema zapreka da sve te agencije ponovno upute zahtjev za članstvo. Spreman sam u svakom trenutku sjesti s njima za stol u normalnim okolnostima”, kazao je jučer Žgomba.

Kako doznajemo, vlasnici izbačenih agencija uložit će žalbu na odluku Skupštine te pokušati inicirati novu izvanrednu skupštinu. U navedenim agencijama vodstvo Udruge i dalje optužuju za netransparentnost te tvrde da su izbačeni zato što su se usudili zaviriti u financije koje se tretiraju kao poslovna tajna. Agencije su željele znati pojedinosti o broju zaposlenika UHPA-e i njihovim plaćama, korištenju osobnih automobila direktora, troškovima izrade brošure za školska putovanja, uvjetima ugovora s kućom za certificiranje. Posebno ih je zanimala plaća direktora Željka Treznera koji je, kako nam je sam objasnio, zaposlenik veleučilišta VERN, kojem Udruga refundira naknadu za vrijeme provedeno na poslovima za UHPA-u, no sadržaj ugovora o suradnji UHPA-e i VERN-a ne može biti javan.

Idu k regulatoru

“I dalje smatramo da rad Udruge sukladno zakonima i našem statutu mora biti javan, a tu nema mjesta za sklapanje tajnih ugovora. Razmotrit ćemo s pravnog aspekta sve naše mogućnosti i u skladu s tim odlučiti o sljedećim koracima. Iako će razvoj događaja negativno utjecati na naše poslovanje, smatramo da je dobro što su se otvorila neka pitanja i što su neki članovi udruge upoznati s njima”, kazao je Ivo Fatović, vlasnik Media Turista.  

Fatović otkriva da se agencije, među ostalim, planiraju obratiti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja jer smatraju da isključivanjem iz UHPA-e gube dio tržišta i poslovnih partnera. 

Traže pomoć ministra

Lanjski gubitak branše 90 mil.kuna

Dio članica zatražit će od Ministarstva turizma da uvede reda u agencijsko poslovanje, potvrdio je Ivan Pukšar, vlasnik Kompasa Zagreb. “Naša branša lani je imala gubitak od 90 mil. kuna. Mislimo da je to dovoljan razlog da se pokrenu odgovarajući koraci kako bi se uvelo reda na tržištu i riješila pitanja od naplate PDV-a do školskih ekskurzija. Brojna pitanja su u resoru Ministarstva turizma i očekujemo da će se ministar Darko Lorencin uključiti u njihovo rješavanje”, kaže Pukšar.

Komentirajte prvi

New Report

Close