Skuplje dopunsko tek zadnja od mjera

Autor: Radmila Kovačević/VL , 13. lipanj 2017. u 22:00
Ministar zdravstva Kujundžić upozorava da su dugovi enormni/Davor Višnjić/PIXSELL

Kako ‘oporaviti’ zdravstvo?

Ukupni dug zdravstva je osam milijardi kuna i svako spominjanje rezova ili poskupljenja izaziva pozornost. Tako i izjava ministra Milana Kujundžića da je poskupljenje dopunskog osiguranja jedna od otvorenih opcija.

"Odgovorio sam na pitanje novinara hoće li poskupjeti dopunsko, nisam ga najavio" kaže ministar. Dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu, ističe da je niz preduvjeta za poskupljenje za poskupljenje dopunskog.  "Ono treba doći na red tek na kraju. Provedu li se te mjere, moguće poskupljenje trebalo bi biti daleko manje od Nakićevih 19 kuna", objašnjava Jurković i dodaje da je nužno osigurati milijardu kuna likvidnih sredstava godišnje.

Zdravstveni bi proračun trebao iznositi 23 milijarde. Bez promjene sustava participacije osnovnog zdravstvenog osiguranje ne može se ići u promjenu premije, ističe Jurković. Jedna je opcija delimitiranje participacije – da najveći mogući iznos doplate od pacijenta ne bude više 2000 kuna, već stvarnih 20% troška usluge. To bi nagnalo mnoge koji nemaju dopunsko, da ga uplaćuju, a osiguravatelji bi imali više troškova pa bi i privatni osiguavatelji bili prisiljeni dići cijenu police.

Tako ne bi došlo do odljeva iz HZZO-a, naime, država može propisati poskupljenje nacionalnom osiguravatelju, ali ne i privatnima. Drugi bi model izmjene participacije bio da se u sustav participiranja uključe sve djelatnosti, pa i onkološke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close