Skuplje cigarete za ‘Zdravi fond’

Autor: Marija Crnjak , 11. siječanj 2017. u 21:59
Dražen Jurković, direktor UPUZ-a/T.M./PIXSELL

Troškovi liječenja posljedica pušenja u 2015. 1,5 mlrd kuna.

Udruga poslodavaca u zdravstvu i Koalicija udruga u zdravstvu pokreću inicijativu za osnivanje "Zdravog fonda", u koji bi se novac prikupljao skupljim duhanskim proizvodima, a u budućnosti i ostalim proizvodima koji su štetni za zdravlje, prvenstveno slatkišima i zaslađenim pićima.

Taj bi fond bio odvojen od Ministarstva financija, novi sustav prikupljanja novca uveo bi se umjesto postojećeg izdvajanja prihoda od trošarina na cigarete za zdravstvo, a sav novac bi se transferirao u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). U udrugama upozoravaju da su troškovi liječenja uzrokovanog duhanskim proizvodima u 2015. u Hrvatskoj iznosili oko 1,5 milijardu kuna.

Prijedlog je da u već u ovoj godini jedna kutija cigareta poskupi za 3 kune, što bi u "Zdravi fond" donijelo 1,1 milijardu kuna, u sljedećoj godini s dodatnim povećanjem od jedne kune moguće je prikupiti još 1,5 milijardi kuna, a u trećoj uz još 1 kunu ukupno 1,84 milijardi. Punjenje "Zdravog fonda" ovisilo bi o količini prodanih kutija cigareta na tržištu, a HZZO bi taj novac mogao koristiti za izravnu zdravstvenu zaštitu, istaknuo je Dražen Jurković, direktor UPUZ-a, podsjetivši da država ionako ne ispunjava svoje zakosnke obveze i uplaćuje premalo u HZZO. 

Komentirajte prvi

New Report

Close