Skuplja struja više će utjecati na standard od poreza na nekretnine

Autor: Ksenija Puškarić , 26. studeni 2012. u 16:22
Vojko Obersnel/PIX

Ne vjerujem da će doći do raspada koalicije s HNS-om, ali sam iznenađen da partner o nekom zakonu šalje priopćenje, kaže Obersnel.

Ukidanje prireza i spomeničke rente može se očekivati tek 2014. godine kada se procjeni da su prihodi od poreza na nekretnine dostatni da jedinice lokalne samouprave mogu preživjeti bez prihoda od prireza i rente, smatra Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova i riječki gradonačelnik iz redova SDP-a komentirajući uvođenje zakona o porezu na nekretnine što bi bio, kako je najavio ministar financija, uvod u svojevrsnu mini poreznu reformu. Iako se očekivalo da će drugačije reagirati na zadiranje u financije, Obersnel blagonaklono gleda na Linićev plan.

U okviru rasprava o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine odjednom se pojavila i mogućnost ukidanja prireza. Je li i to u planu za iduću godinu?
Prođe li prijedlog zakona kakvog je predstavio ministar Slavko Linić, ukidanje prireza i spomeničke rente dogodit će se tek u trećoj fazi implementacije zakona. To sigurno neće biti iduće godine odnosno sve dok se ne naprave konkretne analize što će se događati sa prihodima gradova i općina, što ćemo moći utvrditi nekoliko mjeseci nakon uvođenja poreza i prvih konkretnih pokazatelja o prihodima za lokalnu samoupravu.

Je li Udruga gradova sudjelovala u izradi prijedloga zakona? Jeste li znali što vas čeka?
Da, Udruga gradova je bila uključena u izradu nacrta zakona o porezu na nekretnine, tako da ideja o ukidanju prireza i spomeničke rente za gradonačelnike i predstavnike općina u Hrvatskoj nije nova. Prema najavama iz Ministarstva financija, uskoro će se održati niz prezentacija za čelnike lokalne samouprave na kojima će se predstaviti Vladin model oporezivanja nekretnina čiji bi se prihodi trebali sliti u blagajne gradova i općina. Ako ti prihodi budu na razini onih koje smo ostvarivali zahvaljujući komunalnoj naknadi, prirezu i spomeničkoj renti, smatram da nitko neće biti protiv ukidanja tih parafiskalnih nameta. To su ionako bili neobvezujući porezi po stopama koje su utvrđivale lokalne samouprave, s tim da je maksimalnu stopu odredila država.

Koliki je na primjeru Rijeke postotak prihoda od prireza i spomeničke rente u ukupnom proračunu?
U Rijeci prirez iznosi 12 posto i godišnje se njime namakne između 30 i 40 milijuna kuna. Godišnji proračun Grada Rijeke iznosi 800 milijuna kuna, dakle prihod od prireza gotovo da je zanemariv.

Zbog manjih prihoda većina gradova i općina su tek u zadnje vrijeme uvele prirez. Može li neki grad ili općina odbiti ukidanje prireza i spomeničke rente?
Ne vjerujem da će se to dogoditi. Bit će dovoljno vremena za analizu prihoda i dogovore, kao i za pripremu lokalnih proračuna za 2014. godinu sa prihodima od poreza na nekretnine.

Hoće li ukidanje prireza i spomeničke rente pomoći gospodarstvu te potaknuti potrošnju kod građana, kao što se nadaju u Vladi?
Ukidanje tih nameta neće imati reperkusije na poslodavce, samo na radnike kojima će konačno rasti plaće, a to je i ideja uvođenja zakona o porezu na nekretnine.

Može li protivljenje HNS-a na uvođenje poreza na nekretnine ugroziti koaliciju?
Ne, ne vjerujem, ali moram priznati da sam poprilično iznenađen što koalicijski partneri o svojim stavovima o određenim zakonima prvo šalju priopćenja medijima. Treba i podsjetiti kako je Radimir Čačić još 2008. godine najavio uvođenje poreza na nekretnine i HNS je otpočetka bio uključen u izradu tog zakona, tako da mi nije jasno o čemu se ovdje konkretno radi. Povećanje cijena struje, što je bio Čačićev prijedlog i koji je on sa svojim partnerima iz HNS-a i HEP-a i donio, puno će više utjecati na standard građana nego porez na nekretnine.

Kako komentirate uvjet HNS-a da se sa uvođenjem poreza pričeka dok gospodarstvo ne poraste za dva posto?
Možda se i sa poskupljenjem struje i grijanja moglo pričekati do rasta gospodarstva od dva posto. Iz prijedloga zakona o porezu na nekretnine je jasno vidljivo da građani neće plaćati veći porez nego što sad plaćaju komunalne naknade. Uostalom, ako netko ima pet stanova, u jednom živi i ostalih pet iznajmljuje, mora plaćati veća davanja. To je pitanje socijalne logike.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Nije narod mutav…… Čovjek će smanjiti potrošnju struje ili će kupiti efikasnije uređaje, a kod poreza nema bježanja…..

Neće, kupiš rabljenu dekicu, mačak dolazi gratis.

[emo_mrgud]

Obersnel je Linićev čovjek i sasvim je normalno da podržava njegove stavove, a uz to je na čelu Rijeke koja bi se nakupila brda love od novog poreza ako se uvede pa ne čudi da navija za taj porez.
Kao što je netko već rekao, prava opasnost ovog poreza leži u stopi od 1,5% na koju sad u startu daju velike olakšice, samo zato da to ljudi prihvate, a kad se jednom porez na nekretnine uvede, mic po mic i skoro svi ćemo doći do toga da plaćamo punih 1,5% poreza na nekretnine, a tu će se onda raditi o par tisuća EUR poreza godišnje svakome od nas!!!!
Zato zahtijevajmo referendum, ne budimo ovce da nas politička elita (koja nikad nije bila gora ove garniture) vodi žedne preko vode!

Kakve to bajke priča ovaj Vojko? Cijela pozicija – od Slavka, Milanke, poslušnice Smiljanac……do anonimnih poslušnika – neprekidno skače iz laži u laž i daje bezvrijedna obećanja. Pričekajte malo dok zima stisne i stignu novi računu za grijanje i struju, vaše ideje o novim haračima pretvorit će se u perje. A ako zima bude blaga tada će zbog manje potrošnje izostati prihodi od PDV i Proračun će opet biti siromašniji. I što ćete tada poduzeti – gladna gospodo ispod staklenog zvona?

New Report

Close