Skup leasing pisača brane s 1,9 mil. kuna troškova tonera

Autor: Jadranka Dozan , 24. studeni 2015. u 07:48
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Usluge vanjskih odvjetnika Zavod nepotrebno koristi i kod rutinskih sporova veoma male vrijednosti.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) veliki je naručitelj robe i usluga iako nije zadužen za postupke javne nabave lijekova na recept. Lani je zaključio ugovora o nabavi robe, radova i usluga u vrijednosti 36,6 milijuna kuna.

No, ako je suditi prema nalazima državnih revizora, HZZO dobavljačima nije osobito atraktivan partner. U postupcima nabave robe, radova i usluga u većem broju slučajeva dostavljena je tek jedna ponuda, ističe se u njihovu izvješću. Revizori ističu i kako je u većem broju slučajeva planirana nabava iznosa 199.000 kuna, odnosno tik ispod granične vrijednosti za koju su obvezni postupci javne nabave. Usto, u više su slučajeva bagatelne nabave usluga vrijednosti veće od 100.000 kuna rješavane na temelju zahtjeva korisnika da se prihvati ponuda određenog ponuditelja, bez obrazloženja, iako su na tržištu bili prisutni i drugi ponuditelji.

HZZO je očito više iznimka nego pravilo kad su posrijedi nepravilnosti u poslovanju raznih državnih tijela i institucija. Iako u revizorskim nalazima Zavoda s proračunom većim od 23 milijarde kuna ima i niz primjedaba vezanih uz računovodstvene propise i izvješćivanje kojima se problematiziraju stavke vrijedne stotine milijuna kuna, javna nabava i u slučaju HZZO-a nudi niz zanimljivih priča manje pojedinačne vrijednosti. Revizori tako problematiziraju daleko veće iznose plaćenih usluga odvjetnika nego što imaju podlogu u ugovorenim iznoosima, pri čemu drže da HZZO na njih nepotrebno prenosi i sporove veoma male vrijednosti.

Sporni su im i troškovi vezani uz dvojezičnu monografiju koja do danas nije isporučena, kao i nabava "idejnog i izvedbenog rješenja, fotografija zaposlenika i pripreme Godišnjeg izvješća za 2013.". Slično je i s ugovorom o nabavi 135 pisača putem operativnog leasinga na koji je dostavljena jedna ponuda, a koji će u tri godine rezultirati troškovima od 3,7 milijuna (s PDV-om), od čega se na naknadu za leasing odnosi 1,4, a na održavanje 2,3 milijuna. Revizori drže da nije vidljivo na temelju čega je utvrđena cijena održavanja, a zaključuju da će Zavod za pisače za trajanja leasinga otplatiti 95 posto nabavne vrijednosti te ih vratiti davatelju leasinga. No, u HZZO-u drže da su tim aranžmanom dobro prošli jer je, prema procjenama iz 2011., Zavod na tonere potrošio gotovo 1,9 milijuna, a još oko 700.000 kuna na održavanje pisača i popravke. 

Komentari (5)
Pogledajte sve


U godinu dana su za odrzavanje i popravku pisaca potrosili 700 000 kuna, te 1,9 milijuna na tonere.Kako ih uopce nije sramota ovo izjaviti ?

Zamisli samo koliko je ova nesposobna SDP+HNS Kukuriku koalicija potrošila na ostale stvari i uhljebe kada su samo na printanje toliko potrošili.

Zbog toga su nas i zadužili za novih 100 miliardi .

100.000.000.000,00 novog kredita !

A sada bulazne o reformama ?


Twixer – prvo se malo infoirmiraj o kojim je pisačima riječ.- To su heavy duty pisači za ispis velikog boja stranica i za neprekidni 24 satni rad

Ti radis u HZZO-u na printanju?

Mislim da bi narod bio puno sretniji kada bi taj novac umjesto na printanje isao na place ljecnika i sestara.

Twixer – prvo se malo infoirmiraj o kojim je pisačima riječ.- To su heavy duty pisači za ispis velikog boja stranica i za neprekidni 24 satni rad

U godinu dana su za odrzavanje i popravku pisaca potrosili 700 000 kuna, te 1,9 milijuna na tonere.

Kako ih uopce nije sramota ovo izjaviti ?

New Report

Close