Skup drvoprerađivačke industrije i šumarstva

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2014. u 22:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kao pokretač značajnih sektorskih procesa, konferencija svake godine donosi širok raspon aktualnih podataka i tržišnih kretanja ovih sektora u Hrvatskoj i zemljama regije.

Drvno-tehnološka konferencija je centralni skup drvoprerađivačke industrije i šumarstva u Hrvatskoj. Prva drvno-tehnološka konferencija se održala 2004. godine; tada pa i danas, cilj konferencije je okupiti predstavnike iz proizvodnog, trgovačkog akademskog i institucionalnog okruženja u sektoru šumarstva, prerade drva i proizvodnje namještaja.

Kao pokretač značajnih sektorskih procesa, konferencija svake godine donosi širok raspon aktualnih podataka i tržišnih kretanja ovih sektora u Hrvatskoj i zemljama regije. Konferencija je također poznata po interaktivnim i inovativnim oblicima rada pri čemu svi sudionici aktivno sudjeluju u radu skupa, bez obzira radi li se plenarnim izlaganjima, panel-raspravama ili stručnim radionicama. Stoga je drvno-tehnološka konferencija najbolji način da svaki pojedinac izravno pridonese kreiranju sektorske politike.

Ove godine Na otvaranju 11. Drvno-tehnološke konferencije biti će prisutna cijela Uprava HŠ na čelu s predsjednikom mr. sc. Ivanom Pavelićem te dio upravitelja područnih uprava šuma. Prezentaciju o ostvarenim rezultatima u I-IV. 2014. održat će direktor komercijalnog sektora HŠ Zoran Pavlović. U Opatiji se također očekuju i izvršni direktori Srbija šuma Tihomir Murić i Branislav Ilčić, dok su u postupku potvrđivanja dolaska vodeći šumari iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Jedna od važnih tema je i međusobna suradnja na području kandidiranja projekata za sredstva iz EU fondova i upoznavanje s politikama cijena trupaca. Konferenciju će otvoriti ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. 

Riječ pokrovitelja

Prof.dr. Ivo Josipović, predsjednik RH
S obzirom na značaj 11. Drvno-tehnološke konferencije za drvoprerađivački sektor, već drugu godinu zaredom sam prihvatio pokroviteljstvo nad Konferencijom koja se tradicionalno održava u Opatiji. Drvoprerađivacki sektor zajedno sa šumarstvom neosporno spada u red strateških grana hrvatskog gospodarstva. Smatram da trebamo šumu i drvo početi vrednovati kao nacionalnu bogatstvo na temelju kojeg možemo stvoriti i veću dodanu vrijednost nego što to trenutno postižemo. Ohrabruje me najava pokretanja regionalne inicijative za promociju većeg korištenja drva te namjera da se taj projekt prijavi za EU fondove. Regionalni projekti su dobrodošli i Hrvatska kao nova članica EU želi biti most prema regiji.

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede
Drvna industrija i hrvatsko gospodarstvo u cjelini, zbog još uvijek prisutne gospodarske krize, suočeni su sa zahtjevnim internim i eksternim političkim i ekonomskim događajima i procesima. Činjenica je, drvna industrija, poglavito zbog izvozne orijentiranosti i velikim dijelom, zbog povezanosti s građevinskim sektorom i kupovnom moći domaćeg tržišta, i dalje osjeća negativan utjecaj gospodarske krize. Ipak, moramo biti optimisti, jer gledajući kretanje financijskih pokazatelja ovoga gospodarstva, postoje razlozi za optimizam. Ulaganjem u razvoj i unaprijeđenje proizvodnje uz pomoć sredstava iz europskih fondova, ova vrlo značajna gospodarska grana bit će ekonomski uspješna i profitabilna.

Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva
Naš prioritet je reindustrijalizacija zemlje, stvaranje još povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja, ostvarivanje potpune energetske sigurnosti i samodostatnosti, primjena mjera koje ce omogućiti promjenu industrijske strukture i dovesti do rasta produktivnosti, kao i broja novozaposlenih. Važan trenutak za definiciju strateških ciljeva je upravo sada. Ne trebamo se baviti svim i svačim, već onime u čemu smo najbolji, najkonkurentniji, onim sektorima u kojima možemo očekivati rast. Buduci da je drvoprerađivačka industrija iznimno važna za razvoj gospodarstva u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva je prihvatilo pokroviteljstvo nad održavanjem 11. Drvno-tehnološke konferencije.

Cedar – Investicija vrijedna 30 milijuna eura
Preradom 120.000 kubika bukve, pogon tvrtke Cedar u Vrbovskom biti će najveći drvoprerađivački kapacitet u zemljama regije, te jedan od najvećih u EU. Uskoro krećemo u izgradnju kogeneracijskog postrojenja i 29 novih sušioničkih komora s kojima bi ukupan sušionički kapacitet Cedra u Vrbovskom trebao prijeći 100.000 kubika sušene građe i elemenata – najavio je Darko Prodan, vlasnik ove tvrtke. Riječ je o investiciji vrijednoj 16 milijuna eura kojom zaokružujemo ukupna ulaganja od 30 milijuna eura. Na prostoru gdje su donedavno bile tvorničke hale bivše tvornice stolica krećemo u izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta, a s sušarama znatno jačamo naše mjesto u regiji.

Prostoria – Otvaraju salon namještaja u Srbiji
Upravo su u tijeku završne pripreme za otvaranje prodajnog salona tvrtke Kvadra u Beogradu, a vlasnik tvrtke Tomislav Knezović koji iza sebe ima vrlo dinamičnu namještajsku i menadžersku karijeru ističe da se širenje nastavlja i u druge susjedne zemlje, primjerice u Austriju. Sadašnji brend Prostoria se nadovezuje na sve ono što je Knezović radio kao osnivač Perfecte i Kvadre i svi poznavatelji prilika će se složiti da je proizvodni asortiman ove tvrtke jedan od najavangardnijih u regiji. To je tvrtka koja se bazira na pozitivnoj energiji vlasnika Knezovića i ima elemente da ga se proglasi hrvatskim Stevea Jobsom. On je na jednom mjestu okupio mlade hrvatske dizajnere iz Numen Grupe i druge.

Udruga proizvođača peleta – Želimo pelet približiti stanovništvu
Prošle godine u fokusu aktivnosti  Udruge bila je promocijska kampanja "Uporaba peleta na domaćem tržištu". Dakle, ciljevi su nam lobiranje i upoznavanje šire hrvatske javnosti sa prednostima uporabe peleta a vezano uz nastavak tih aktivnosti je na travanjskoj sjednici Saborskog odbora za poljoprivredu dobivena i javna podrška resornog ministarstva na čelu sa ministrom Jakovinom. Veseli nas da država izražava svoj strateški interes prema OIE  i podržava naš stav. To će nam biti važna karika za buduće ciljeve, gdje već slijedeće godine očekujemo veću dinamiku državnog projekta energetske učinkovitosti i značajnije učešće peleta kao obnovljivog izvora energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close