Skroman rast zaposlenosti u Hrvatskoj na kraju 2018. godini, pogledajte kako je drugdje u Europi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Broj zaposelnih u Hrvatskoj blago je porastao u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, u skladu s prosjekom na razini Europske unije, pokazuju objavljene procjene europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a broj zaposlenih uvećan je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je zabilježio identičan postotni rast, izračunali su u Eurostatu, potvrdivši prošlomjesečnu procjenu.

U eurozoni je rast zaposlenosti blago ubrzao, na 0,3 posto, s 0,2 posto u trećem tromjesečju, čime su europski statističari također potvrdili procjenu iz veljače.

Na godišnjoj je razini zaposlenost u EU u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porasla za 1,2 posto u EU, te za 1,3 posto u eurozoni. Stope rasta gotovo su nepromijenjene u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje i u skladu su s procjenama iz prošlog mjeseca.

Ukupno je u EU u četvrtom tromjesečju 2018. zaposleno bilo 239,8 milijuna građana, od čega njih 158,9 milijuna u eurozoni, najviše u obje zone otkada je Eurostat počeo pratiti podatke.

U odnosu na najnižu razinu zaposlenosti u razdoblju nakon financijske krize, koja je u eurozoni zabilježena u drugom tromjesečju 2013. a u EU u prvom tromjesečju iste godine, njihov je broj u eurozoni u četvrtom tromjesečju prošle godine bio veći za 10,2 milijuna a u EU za 15,7 milijuna, napominju u Eurostatu.

Estonija na prvom mjestu po povećanju zaposlenosti

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porastao broj zaposlenih u Estoniji, za 1,7 posto. Slijede Finska i Švedska s po 0,8 posto, te Španjolska i Slovenija s po 0,7 posto.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju prema sezonski prilagođenim podacima uvećan za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je zabilježio identičan postotni pad.

Pad broja zaposlenih na tromjesečnoj razini bilježile su na kraju 2018. samo Poljska, za 1,2 posto, Latvija, za 0,6 posto, te Bugarska i Italija, za po 0,2 posto.

Na godišnjoj je razini u četvrtom tromjesečju prošle godine najviše prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata porastao broj zaposlenih u Sloveniji, za 2,6 posto. Slijede Finska i Irska s povećanjem broja zaposlenih za po 2,6 posto.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porastao na godišnjoj razini za 0,3 posto, kao i u prethodna tri mjeseca.

Pad broja zaposlenih na godišnjoj razini bilježila je na kraju prošle godine samo Bugarska, za 0,8 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve