Skok PDV-a za turizam na 25% uništit će 10.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2016. u 12:36
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ovoga tjedna ministar turizma sastao se s udrugama ugostitelja i turizma te hotelijerima, koje je prošlog tjedna, kad su imali i Dane hrvatskog turizma na Braču, neugodno iznenadila vijest o novim porezima.

Ministar turizma Gari Capelli protivi se dizanju stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, što je u suprotnosti i sa Strategijom razvoja turizma Hrvatske 2014.-2020. usvojenom u Hrvatskom saboru. Nakon niza sastanaka sa strukom i analize stanja, argumente protiv novih nameta turizmu ministar Capelli ovih će dana iznijeti i svojim kolegama u Vladi, ministru financija Zdravku Mariću, ali i premijeru Andreju Plenkoviću.

– Riječ je o prijedlogu porezne reforme koju smo dobro raspravili s dionicima turističke industrije. S obzirom na to da je sukladno Strategiji razvoja turizma predviđeno porezno rasterećenje, smatramo da, uzimajući u obzir realnost hrvatskog proračuna i nemogućnost smanjenja PDV-a u ovom trenutku, PDV na smještaj i na ugostiteljstvo trebaju ostati na 13 posto. Za to imamo snažnu podršku struke i takvo ćemo mišljenje zastupati dalje prema Ministarstvu financija – kazao je ministar za Poslovni dnevnik.

Ministarstvo turizma, ističe, podržava prijedlog porezne reforme u cjelini, koja će dovesti i do povećanja dohotka dobrom dijelu hrvatskih građana, no mjere koje su predložene za turizam u dijelu oporezivanja porezom na dodanu vrijednost nisu prihvatljive ni Ministarstvu turizma, a ni turističkoj industriji.

Capelli stoga dodaje da se ne smije zaboraviti da je turizam horizontalna djelatnost i zapravo je izvoz na pragu, a izvoz je u cijelosti oslobođen plaćanja PDV-a.

Ovoga tjedna ministar turizma sastao se s udrugama ugostitelja i turizma te hotelijerima, koje je prošlog tjedna, kad su imali i Dane hrvatskog turizma na Braču, neugodno iznenadila vijest o novim porezima. Kako se utjecajem poreznih nameta u naporima da se snize stope u turizmu bave već godinama, industrija je ministru spremno predočila analize kojima raspolažu, ali i najnovija predviđanja kretanja turizma ako prođe prijedlog reforme.

Komentari (5)
Pogledajte sve

neće njima biti ništa, ionako će povećati cijene. sigurno neće sami podnijeti taj teret. koje bedastoće.

Ovo je jedan od najboljih poteza Vlade….. nek hotelijeri i ostali..ne glume više ništa !
Tu će se napuniti PRORAČUN. Pojačati im kontrole u turizmu .

p.s. naviknut će se na novi PDV. ..ko i svi drugi.


Ma dajte molim vas. Moja preporuka pored povecanja PDV-a je i zaposljavanje inspektora za svaki ugostiteljski objekt u kojem ce kontrolirati kasu kontroliranog subjekta. Garantirano ce se povecati priljev poreza i PDV-a u proracun za 80% od tih istih ugrozenih ugostitelja.

imali bi računa zaposliti po jednog inspektora u svaki ugostiteljski objekt i tako povečati broj zaposlenih

Neka ministar usporedi koliko mi iz Realnog sektora koji stvaramo nove vrijednosti i izvozimo plaćamo ukupno poreza a koliko plaća turistički sektor prodavajući uvoznu hranu i piće?

I prestanite stalno mješati Žabe i Babe i prikazivati uvijek promet , počmite brojati Dobit , Zaradu , Profit….. ?

New Report

Close