Sklopljena predstečajna Coninga; među vjerovnicima i Čačić

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. rujan 2013. u 21:35
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vjerovnici Coninga su 26. srpnja prihvatili predstečajnu nagodbu Coninga i podržali plan financijskog restrukturiranja te tvrtke.

Na današnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Varaždinu sklopljena je predstečajna nagodba nad Coningom, a na ročištu je kao vjerovnik bio i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji u zatvoru u Valturi izdržava zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe.

Uz napomenu kako ne smije ništa komentirati, Čačić je novinarima tek kratko izjavio kako je danas u Varaždinu službeno, kao vjerovnik kako bi se na ročištu odrekao 2,7 milijuna kuna koje je, kaže, svojedobno dao za plaće radnika Coninga.

Vidno mršaviji, Čačić se na Trgovačkom sudu u Varaždinu pojavio u društvu supruge Marije te predsjednika Uprave Coninga Davorina Prpića i člana Uprave Stjepana Ptičeka, a u zatvor se vraća sutra, 6. rujna.

Na danas održanom ročištu Trgovačkog suda u Varaždinu donesena je odluka o sklapanju predstečajne nagodbe varaždinske tvrtke Coning, potvrdila je za Hinu sutkinja Trgovačkog suda Melita Poljanec Bubaš.

U kratkoj izjavi rekla je da je potrebna većina vjerovnika prihvatila sklapanje predstečajne nagodbe.

Vjerovnici Coninga su 26. srpnja prihvatili predstečajnu nagodbu Coninga i podržali plan financijskog restrukturiranja te tvrtke.

Vjerovnici su u tom postupku prijavili tražbine u iznosu od 378,7 milijuna kuna, a uz 6,7 milijuna kuna duga prema zaposlenicima ukupni je dug Coninga iznosio 385,4 milijuna kuna.

Coning je najviše dugovao bankama, gotovo 290 milijuna kuna, a plan financijskog restrukturiranja predviđa da se taj dug dugoročno refinancira, a reprogram na dulje razdoblje predviđen je i za 10,4 milijuna kuna prijavljenih tražbina države, javne uprave i tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

Dugovi Coninga prema dobavljačima iznosio je više od 70 milijuna kuna, a za taj je dug plan predvidio otpis 70 posto duga, a otplatu preostalih 30 posto duga kroz četiri godine.

Za dug prema zaposlenicima plan financijskog restrukturiranja predvidio je da se namiri kroz naplatu potraživanja od Ministarstva vanjskih poslova, a nekoliko dana prije prihvaćanja predstečajne nagodbe, 19. srpnja Republika Hrvatska i Coning sklopili su pred Trgovačkim sudom u Karlovcu nagodbu u sporu oko obnove zgrade za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVPEI). Coning je tražio 17,5 milijuna kuna, a nagodbom dobio oko 8,1 milijun kuna.

Inača, Čačić se još u postupku predstečajne nagodbe nad Coningom odrekao odvojenog namirenja tražbine u iznosu 2,7 milijuna kuna, dok je za iznos od oko 1,5 milijuna kuna ostao razlučni vjerovnik, dok se njegova supruga Marija odrekla razlučnog prava za puni iznos svoje tražbine od 1,1 milijun kuna.

Bivši prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić osuđen je zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj 2010. godine, zatvorsku kaznu služi od sredine lipnja i izdržava je u poluotvorenom zatvoru u Valturi.

Vrhovni sud je Čačiću početkom svibnja odbio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda, koji ga je osudio na 22 mjeseca zatvora, u skladu s presudom suda u Mađarskoj, a nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne može tražiti prijevremeni otpust.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Klasika…
Nek se tvorci PSN uhvate analize djela i utjecaja takvih istaknutih vjerovnika u predstečajnim subjektima da znamo na čemu se temelje njihova potraživanja i što su oni činili kao odgovorne i utjecajne osobe u tijeku poslovanja kojem je rezultat sadašnja nesituacija.

New Report

Close