‘Skladište na Ruđeru je u kaosu, staro i ne odgovara standardima’

Autor: Ksenija Puškarić , 12. listopad 2010. u 22:00

D. Kubelka, šef Državnog zavoda za zaštitu od zračenja slaže se da se radioaktivni otpad skladišti na Institutu ‘Ruđer Bošković’

Skladište za radioaktivni otpad na zagrebačkom Institutu “Ruđer Bošković” može biti samo privremeno rješenje za smještaj radioaktivnog otpada, ne i trajno, tvrdi Mladen Novaković, vlasnik tvrtke Ekoteh ovlaštene za kontrolu izvora zračenja. “Infrastruktura tog skladišta ne odgovara međunarodnim standardima”, kaže on i dodaje da razni izvori zračenja uopće nisu dobro kategorizirani.

Treba pitati javnost
“Skladište je u kaosu, što i ne čudi jer je izgrađeno samo za potrebe Instituta prije 30 godina, a ne za otpad iz cijele Hrvatske”, upozorava Novaković koji posebnim problemom smatra i to što se skladište nalazi u samom centru grada. “Najbolje je da se izgradi novo skladište van gradskog središta kako bi se izbjegla potencijalna opasnost za ljude jer taj otpad u maloj, ali ipak određenoj količini zrači”, ističe Novaković i napominje da se prije odluke o skladištu za radioaktivni otpad iz cijele države trebala provesti javna raspava kako bi ljudi znali što im je u susjedstvu. No ona je izostala. Zbog završetka pregovora sa EU Hrvatska mora odrediti središnje skladište za radioaktivni otpad, a s obzirom da je trenutno u funkciji samo ono na IRB-u dvojbi nije bilo. Prepreka je samo ravnateljica IRB-a Danica Ramljak koja se takvoj odluci protivi, a koju određeni politički krugovi zbog toga žele smijeniti. Ramljak ni jučer nije htjela ništa komentirati, a neslužbeno se doznaje da je ona već dugo trn u oku određenim političkim krugovima.“Ne razumijem ravnateljicu koja dobro zna da u Hrvatskoj trenutno ne postoji drugo skladište”, kaže Dragan Kubelka, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu od zračenja (DZZZ).

Tko će platiti sanaciju?
Istina je, kaže, da sigurnosne uvjete u skladištu treba osuvremeniti, ali dodaje i da je za to predviđeno 1,8 mil. € iz europskog IPA fonda. “Ako taj novac zbog odugovlačenja propustimo, sanaciju ćemo morati platiti iz proračuna”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close