Škegrina Fragraria od Belja preuzela 80% Moslavina Voća

Autor: Ana Blašković , 02. prosinac 2014. u 22:00
Borislav Skegro. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Plan Quaestusa bio je dokapitalizirati Fragrariju sa 145 mil. kuna, od čega je 80% bilo za akviziciju.

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić i Borislav Škegro iz Quaestusa okončali su veliku transakciju na domaćem tržištu voća. Škegrina Fragraria preuzela je od Belja 80 posto udjela Moslavina Voća, dok je Belje zadržao manjinski udio. Premda vrijednost transakcije nije navedena u obavijesti na Zagrebačkoj burzi koju potpisuje čelnik Belja Dalibor Poznić, Poslovni dnevnik u rujnu je pisao da je Škegrin plan bio dokapitalizirati Fragrariju sa 145 milijuna kuna.

Belju ostaje petina

Od tog iznosa veći dio od 80 posto, odnosno 116 milijuna kuna, bilo je u startu planirano za kupnju Moslavina voća, a preostali iznos za kapitalnu injekciju zagrebačkoj tvrtki za proizvodnju voća i povrća, uvođenje novih tehnologija i konzalting u voćarstvu i povrćarstvu. Kako stoji u obavijesti na stranicama Zagrebačke burze, Fragraria će imati udjel od nominalno 155.717.600 kuna u Moslavina Voću što je ravno 80 posto tvrtke, dok Belje zadržava kontrolu nad preostalim udjelom vrijednim 38.929,400 kuna, odnosno petinom. Bivši ministar financija, najpoznatiji po uvođenju poreza na dodanu vrijednost u Hrvatsku, ulaganjima Quaestusa u kojem je partner zaradio je i titulu ‘hrvatskog kralja jabuka’. Naime, ulaskom Questusa sa 25 milijuna kuna u Fragraiju 2012., Borislav Škegro posredno je ušao čakovečku tvrtku Agromeđimurije u kojoj Fragrarija ima 23,3 posto.

Širok voćarski portfelj

Od 2007. Škegro je s tvrtkom Glazir investirao milijun eura u tvrtku Hlad iz Slavonskog Broda, čime je postao suvlasnik tvrtke koja na 210 hektara uzgaja višnje te na 12 hektara jabuke i kruške. Agromeđimurje je među najvećim proizvođačima jabuka u Hrvatskoj, pod nasadima ima 225 hektara od čega se 141 hektara vinograda. Ulaskom u Moslavina Voće Škegro širi svoj voćarski portfelj za dodatnih 265 hektara što je najveća površina pod jabukama u Hrvatskoj u jednoj cjelini, a uz to dobiva i  rashladno-skladišni prostor u Dugom Selu koji može čuvati 6-7 tisuća tona voća. Unatoč pokušajima, Borislav Škegro ostao nam je nedostupan za komentar. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Jeli to onaj šta je krao vini ili sl. dok je bio ministar?

Najbolje ulaganje je u Tvornicu Tekstila Trgovišće! Jedva čekam da izlete na burzu… [emo_plazi]

Škegro je nesposobna štetočina, niti jedan projekat nije postavio na zdrave noge, samo mulj do koljena

zašto škegrina,mislim da on osobno nije uložio ni lipe u sve dosadašnje projekte pa ni u ovaj .sve je to lova od banaka i mirovinskih fondova. škegro je money burner par ekselans,što bi drug izet rekao.

New Report

Close