‘Situacija oko njemačkih izjava je bura u čaši mlijeka’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2012. u 20:07
PXL

Zoran Milanović izjavio je da je sve ono što se zadnjih tjedana događalo u Njemačkoj “bura u čaši mlijeka”.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Berlinu da je sve ono što se zadnjih tjedana događalo u Njemačkoj oko pitanja spremnosti Hrvatske za ulazak u Europsku uniju "bura u čaši mlijeka".

"Smatramo da je Hrvatska napravila svoj dio posla i da je s 50 uvjeta spala na samo 10. Nakon ove godine bit će ih još manje…Ovo što se događalo zadnjih nekoliko tjedana je, rekao bih, bura u čaši mlijeka", rekao je Milanović nakon sastanka s kandidatom njemačkih socijaldemokrata za kancelara na izborima 2013. Peerom Steinbrueckom, kojim je počeo dvodnevni radni posjet Berlinu.

"Ja vjerujem u Hrvatsku i u ono što smo napravili", kazao je Milanović, dodajući također da je Nova godina rok do kojeg bi 21 od 27 zemalja mogla ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Steinbrueck je kazao da "nema ništa novo" u poziciji njemačkih socijaldemokrata glede ulaska Hrvatske. "Njemački socijaldemokrati pozdravljaju ulazak Hrvatske u EU u predviđenom roku" , rekao je, dodajući da njegova stranka smatra da Hrvatskoj ništa neće stajati na putu kada ispuni preostale zadaće.

"Znate da Europska komisija zahtjeva ispunjavanje još nekih zadaća, očekujemo da će one biti ispunjene. Prema SPD-u kada se sve te zadaće, preporuke i obveze ispune pristupu Hrvatske ništa više ne stoji na putu nego ste dobrodošli", rekao je. Steinbrueck je dodao da je i on bio začuđen istupom predsjednik Budenstaga Norberta Lammerta koji je prije desetak dana izjavio da smatra da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU, a premijer Milanović imat će prigodu već u petak na sastanku s njim razjasniti to pitanje.

Što se tiče susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merker s kojom će se vidjeti večeras na svečanoj večeri povodom proslave 60.-te obljetnice njemačkog Odbora za gospodarsku suradnju sa zemljama istočne Europe, premjer Milanović je kazao da je to ipak samo večera dok će prigoda za razgovore biti više u Bruxellesu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

U tipičnj maniri promašenog,beskorisnog i ne naročito sposobnog čovjeka srednje dobi koji je uvijek primao plaću samo iz budžeta Milanović ide linijom najmanjeg otpora i pokušava negirati postojanje problema kako se ne bi morao angažirati na njegovom rješavanju.

To je, najblaže rečenio, neodgovorno obmanjivanje javnosti. Prvo, osim kvantitativnih postoje i kvalitativne ocjene učinjenog. U Njemačkoj se upozorava da su neki od preostalih zadataka vrlo ozbiljni i da ih neće biti lako ispuniti: primjerice nedodirljivost za ratne zločine, etnička pristranost u presudama za usporedive zločine zbog čega posebno trpe građani srpske nacinalnosti, mediji koji “stereotipno pišu o manjinama kao o stranim tijelima a ne integralnom dijelu hrvatskog društva” itd…itd…

Drugo,poljuljan je kredibilitet Komisije EU i još više Directorate General for Enlargement, tjelo koje se optužuje da umjetno održava “enlargement show” na životu jer bi inače ostali bez posla. Zato su neke zemlje odlučile same provjeravati napredak zemalja budućih članica – naravno na čelu s Njemačkom.

Zaključak: Napredak Hrvatske više neće ocjenjivati samo Komisija EU na bazi onog što joj priredi Directorate Genaral for Enlargement.

Jedino članstvo Hrvatske koje je neupitno je ono u grupi država nespremnih za MMF.

…ovo su neke nove izreke…bura u čaši mlijeka…tjerali lisicu a istjerali grizlija…

…a što fali vodi,i što fali vuku…

…previše su hrvatski…[emo_zloban]

New Report

Close