Sisak: Ukupna cijena sportske dvorane mogla bi biti – 471,47 milijuna kn

Autor: Agencija VLM , 12. prosinac 2012. u 16:18
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Epsilon građenje je brzo potrošio planiranih 158 milijuna kuna, a druga faza bit će još skuplja.

Čak 471,47 milijuna kuna mogla bi koštati Siščane sportska dvorana na zaobilaznici. Vidljivo je to iz nalaza Državne revizije koja je pročešljala sisački lanjski proračun. Cijeli postupak gradnje sportske dvorane, koja još nije gotova, Revizija je ocijenila kako nije proveden "u skladu s načelima dobrog financijskog upravljanja, a posebno u načelima ekonomičnosti, učinkovitosti i djelotvornosti prema odredbama Zakona o proračunu".

Dvije tvrtke, isti vlasnik

Taj zaključak revizija temelji na tome što Grad Sisak nije napravio nikakvu analizu isplativosti trenutačnog načina financiranja gradnje dvorane u odnosu na neke druge mogućnosti, nije dovoljna pažnja posvećena pripremi projektne dokumentacije, kao i planiranju izvora prihoda iz kojih će se plaćati zakupnina, a najbitnije je što su troškovi gradnje sportske dvorane narasli znatno s početnih 158 milijuna kuna.

Podsjetimo, Grad Sisak je krajem 2007. godine raspisao javni natječaj za gradnju dvorane, vrtića i sportske dvorane pri Osnovnoj školi Budaševo. Na natječaj su se javile dvije tvrtke, što je bio zakonski uvjet za legalnost postupka, no vlasnik obje tvrtke bio je Hypo leasing, sa gotovo identičnim sastavom uprave. Izabrana je tvrtka Epsilon građenje s kojom gradonačelnik Dinko Pintarić početkom 2008. sklapa ugovor težak 198 milijuna kuna o pravu gradnje i zakupu triju objekata. Od toga 158 milijuna otpada na sportsku dvoranu.

No, ubrzo se pokazuje kako projekt, na temelju kojeg je sklopljen ugovor, ne sadrži puno bitnih stvari, pa su sredstva predviđena tim ugovorom vrlo brzo potrošena, a dvorana ostala nedovršena. Revizija je upozorila kako se projektu pristupilo "nepažljivo" pa tako nitko u Gradu, prije potpisivanja, nije uočio što u projektu "nisu bili obuhvaćeni potrebni radovi, nije bila predviđena mogućnost samostalne izgradnje objekta, sanacija postojećeg odlagališta otpada, projekt zaštitne građevinske jame, hlađenje i klimatizacija prostora dvorane".

Zbog toga je Grad izmijenio projekt, te pokrenuo postupak javne nabave za tzv. drugu fazu radova što još nije dovršeno.

Zalog nekretnina

Prema projektnoj dokumentaciji, koju navodi revizija, ta druga faza je procijenjena na 225 milijuna kuna (bez poreza), ugovor o zakupu zaključio bi se na 26 godina, umjesto prvotno planiranih 15 godina, a Grad će kao osiguranje plaćanja buduće zakupnine dati bjanko zadužnice u iznosu godišnje zakupnine, te omogućiti upis založnog prava na brojnim gradskim nekretninama, dok nakon ispunjenja uvjeta iz natječaja, Grad mora otkupiti izgrađenu dvoranu čija je otkupna cijena 32,224 milijuna kuna. Tako dolazimo do ukupne cifre – na prvotnih 158 milijuna kuna dodaje se 225 milijuna kuna iz planirane 2. faze građenje, PDV je na taj iznos 56,25 milijun kuna, a nakon isteka najma Grad mora iskeširati još 32,224 milijuna kuna što dovodi do ukupne brojke od 471,47 milijuna kuna koliko bi dvoranu u konačnici mogli platiti Siščani.

Najvredniji od tri projekta ugovorena s Epsilon građenjem je sportska dvorana. Gradnja je stala, pregovara se o 2. fazi radova, a ukupna cijena procjenjuje se na više od 471 milijuna kuna.

Gradnja novog vrtića na Zelenom Brijegu i dalje stoji jer je i tu bilo nepredviđenih radova. Prvotno planiranih 20-ak milijuna je potrošeno, Grad je digao kredit od dva milijuna, a sprema se raskid ugovor.

Jedini projekt bez ikakvih problema je dvorana OŠ Budaševo. Dvorana je izgrađena i Grad već neko vrijeme plaća mjesečni najam od 87.000 kuna. Otkupna cijena je 4 milijuna kuna, a ukupno će koštati 20-ak milijuna.

U samoj ideji gradnje sisačke dvorane putem modificiranog leasinga veliku je ulogu imao Siščanin Drago Vidaković, tadašnji šef Hypo leasinga u Hrvatskoj. Bio je član uprave obje tvrtke koje su se javile na natječaj i sudjelovao je u pregovorima s Povjerenstvom Grada Siska kojeg je predvodio Veljko Novak. Dragu Siščani znaju po glazbenoj karijeri. Sada je ipak poznatiji po svjedočenju na suđenju Ivi Sanaderu gdje se, nakon 20-ak godina, odjednom sjetio da je Sanadera jednom prilikom vidio kako prima kovertu s novcem. Protiv njega se trenutačno vodi niz istraga za projekte u kojima je sudjelovao.

Komentirajte prvi

New Report

Close