Sisak godinu i pol raskida sporni ugovor

Autor: Marija Crnjak , 03. prosinac 2014. u 22:00
PD

Gradonačelnica Ikić Baniček na početku mandata isticala je da je trebao biti raspisan natječaj, da je najamnina preniska…

Od lipnja prošle godine traju nastojanja Grada Siska da raskine ugovor o zakupu gradskog odmarališta u Zaostrogu s tvrtkom Eklata, koji je prema svojedobnim ocjenama gradonačelnice Kristine Ikić Baniček štetan i u financijskom i u socijalnom smislu. Tako je i dalje neizvjesno tko će u idućoj turističkoj sezoni upravljati odmaralištem i pod kojim uvjetima, a zanimljivo je da nijedna ugovorna strana nije raspoložena komentirati situaciju. Tako nije moguće doznati ni kolike bi penale Grad mogao platiti ako raskine ugovor, niti kakvu bi eventualnu štetu za poslovanje u slučaju raskida ugovora imala tvrtka Eklata.   

Kako se pisalo prije nekoliko godina, Grad Sisak 2007. u odmaralište u Zaostrogu uložio je oko 10 milijuna kuna u obnovu, nakon čega je objekt dao u petogodišnji zakup splitskoj tvrtki Eklata, koja se jedina javila na natječaj. Nakon isteka zakupa 2013. Grad je bez natječaja produljio ugovor s Eklatom na još pet godina, a današnja gradonačelnica Baniček s pozicije sisačkog SDP-a u oporbi najavljivala je da će iskoristiti sva pravna sredstva da onemogući predaju gradske imovine u ruke onih koji nisu prošli pravi natječaj i dokazali konkurentnost svoje ponude.

Eklata zakup odmarališta navodno plaća tek 1200 kuna mjesečno, plus “donaciju” od ukupno 176 sedmodnevnih pansiona za školarce s područja Siska te općina Martinske Vesi i Sunje kao suvlasnika. Direktor Eklate Jurica Glavina ranije je objasnio da je riječ o protuvrijednosti od oko 400 tisuća kuna, s tim da tvrtka financira održavanje objekta i okoliša. Gradonačelnica je na početku mandata, u kolovozu prošle godine, isticala da je natječaj trebao biti raspisan, te da je preniska najamnina, kao i broj djece koja dobivaju besplatno ljetovanje. Baniček je tada istaknula da bi bilo najbolje da upravljanje preuzme ŠRC Sisak, da u odmaralištu rade i upravljaju Siščani, da svako dijete barem jednom dođe ljetovati u Zaostrog te da sve socijalne kategorije da imaju istu mogućnost.

“Nismo u situaciji da omogućujemo privatnicima zarađivati velik novac nauštrb nečega što su naši roditelji odvajali doprinosima, uz sva uložena sredstva u objekt”, kazala je tada Baniček, koja ovih dana nije željela komentirati slučaj. Iz gradskog ureda za odnose s javnošću izvijestili su nas da ugovor s Eklatom vrijedi do 2018. te da se još ispituju mogućnosti njegova raskida. Jurica Glavina pak nije želio ništa komentirati, poručio je da su pitanja o ugovoru u domeni internih poslovnih odnosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close