Siromašnija od Hrvatske u EU samo je Bugarska

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 16. lipanj 2017. u 09:38
Foto: Thinkstock

Hrvatska je po dva pokazatelja postala druga najnerazvijenija članica EU s udjelom od 59%.

Nakon što su nas 2015. godine prestigli po kupovnoj moći mjereno udjelom stvarne potrošnje stanovništva u BDP-u, Rumunjska nas je sustigla i po BDP-u po stanovniku koji je 2016. u obje zemlje bio 41% niži od prosjeka EU 28 država članica, objavio je jučer europski statistički ured Eurostat.

Tako je i službeno iza Hrvatske ostala samo Bugarska, koja je jedina članica s BDP-om nižim od 50%.

Hrvatska je tako po dva pokazatelja postala druga najnerazvijenija članica EU s udjelom od 59%. Prvi je BDP po stanovniku, a drugi materijalno blagostanje stanovništva, kojim se mjeri kupovna moć. Ispred nas su Bugarska i Letonija čija se kupovna moć digla na 63%. Rast hrvatskog BDP-a od 2015. tako ipak nije zaustavio relativno zaostajanje za tranzicijskim državama zbog kojega je u četvrt stoljeća Hrvatska pala s pozicije druge najrazvijenije, iza Slovenije, na poziciju druge najlošije, iza Bugarske.

Te bi gubitke Hrvatska mogla nadoknaditi idućih deset godina tek kad bi ekonomija rasla oko 4%, no sve prognoze pokazuju da će to biti nedostižno jer se naša prirodna stopa rasta kreće oko 1 posto. Razloga za očekivanu stagnaciju je puno, od visokog javnog duga, slabe poslovne klime, nekonkurentnosti do loših demografskih kretanja koja su posljednjim radnim migracijama upalila sve crvene lampice.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Rumunjska je vlada lani napravila veliku sječu poreza:

– smanjili su PDV s 24 na 20 posto
– snizili stopu poreza na dohodak
– pojednostavili porez na dobit i dividende u korporacijama

Promjene su bile vidljive puno brže nego što se očekivalo. U godini dana rumunjska je ekonomija zabilježila rast za 4.3 posto (očekivali su da će iznositi 3.9 posto). Očekuje se da će ove godine Rumunjska imati drugi najveći rast u Europskoj uniji, odmah iza Irske.

Investicijska banka Wood & Company predvidjela je još sredinom godine da će do kraja godine rumunjski BDP narasti za 5.1 posto, a u 2017. za 5.8 posto. Dobar dio tog rasta u Woodu smatraju da se može zahvaliti smanjenju poreznog opterećenja i slobodnijoj fiskalnoj politici. Osobna potrošnja je zdrava i investitori su optimistični.

Nezaposlenost u Rumunjskoj sredinom godine je iznosila 6.6 posto i nastavlja padati (dok je prosječna nezaposlenost u zemljama Eurozone 10 posto).

Porez na nekretnine, porez na štednju, porez na kapitalnu dobit, na dionice… Dakle, stalno raste porezno opterećenje, i zbog cijele te kombinacije poreza, nismo, nažalost, atraktivni investitorima. Kada bi neki stručnjak želio doći u Hrvatsku, on bi za 200 000 eura bruto plaće godišnje, njemu bi neto u Hrvatskoj ostalo nekih stotinjak tisuća eura, a u Rumunjskoj 150

Drugovi bi rekli da se krivo promatraju parametri! Mi smo jedni od naprednijih, koji dijele primanja svojim građanima za nerad! To Norveška i švicarska neće još 10 godina i to je dokaz standarda i naprednosti!

Pa valjda moramo pasti na dno, tamo biti zabijeni neko vrijeme, postreljati par političara i možda 20-30 godina kasnije mi preteknemo Rumunjsku…

Jednom će i Hrvatima dojaditi, samo je pitanje koliko će godina ili desetljeća proći…

New Report

Close