Siromah – svaki bez 26.000 kn godišnje

Autor: Ana Blašković , 15. listopad 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Društvo se raslojava i sve su veće nejednakosti i tu bi država trebala imati ulogu.

Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj dosegnula je lani 19,5 posto, što ocrtava realnu sliku blagostanja najnovije članice Europske unije. Usporedbe radi, ta je stopa rizika za sve članice EU u 2015. bila 17,3%. Državni statističari upozoravaju da to ne pokazuje koliko je osoba stvarno siromašno, nego koliko ih ima dohodak ispod praga rizika siromaštva. Biti siromašan u Hrvatskoj nije isto kao drugdje u EU jer se prag siromaštva računa kao 60% medijana nacionalnog dohotka. Za RH je prag na 26.156 kuna za jednočlano kućanstvo i 54.928 za kućanstvo s dvoje odraslih i dvoje djece mlađe od 14 godina. U Luksemburgu su, primjerice, na pragu siromaštva pojedinci koji nemaju godišnje 17.500 eura.

Elisabetta Capannelli, voditeljica zagrebačkog Ureda Svjetske banke, upozorila je u Poslovnom dnevniku na postojanje dubokih džepova siromaštva u nas. Govoreći o dizanju obiteljskih naknada i proširenju prava braniteljima, rekla je: “Puno je važnije gledati jednakost, zaštititi ljude ciljanim naknadama umjesto ih dijeliti svima jednako.

Društvo se raslojava i sve su veće nejednakosti i tu bi država trebala imati ulogu“. Da Vlada ima alat za adresiranje siromaštva pobrinuli su se Svjetska banka i DZS izradom interaktivnih mapa siromaštva. One u detalje ilustriraju gdje je najveća prijetnja od siromaštva. Problem nije samo regionalni, primjerice u Slavoniji, već su pojedini krajevi značajno izloženiji riziku, poput Pokupskog u Zagrebačkoj županiji. Niti 50 kilometara od metropole, ono je tek jedan od primjera gdje je stopa rizika od siromaštva dvostruko veća od državnog prosjeka (40,5 posto).  

Komentirajte prvi

New Report

Close