Širenjem zone Podi raste 
i pogon za alu-konstrukcije

Autor: Darko Bičak , 28. siječanj 2019. u 22:00
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Gradu Šibeniku prošao novi projekt vrijedan 10 milijuna kuna.

Poduzetništvo u Šibeniku bit će dodatno osnaženo s 7,6 milijuna kuna EU potpore za projekt izgradnje infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi, a što je zahvat težak ukupno 10,2 milijuna kuna. Naime, Šibenik je uspješno prošao postupak ocjenjivanja svojeg projektnog prijedloga koji će Europski fond za regionalni razvoj podržati s bespovratnih 75 posto vrijednosti investicije.

Sadit će se i autohtono bilje

Kako je pojasnio Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, nakon niza projekata za koje su uspješno ostvarili bespovratna sredstva fondova i mjerodavnih ministarstava, ovim projektom ulažu u daljnji razvoj i jačanje konkurentnosti.

“Nastavak infrastrukturnog opremanja PZ Podi će stvoriti preduvjete za nova ulaganja domaćih i stranih investitora te će povećati aktivaciju tog prostora što bi, u konačnici, trebalo doprinijeti rastu i razvoju gospodarstva na području Šibenika i Šibensko-kninske županije kroz povećanje prihoda i generiranje novih radnih mjesta”, kazao je Mileta. Dodaje da se u okviru zone koja se prostire na 1,29 milijuna četvornih metara našlo dosad 38 poduzeća s 1350 zaposlenih. Olakšice koje je Grad uveo za Podi sastoje se od povoljne cijene zemljišta od pet eura po kvadratu za ulagače, oslobođenju komunalnih doprinosa i olakšica vezanih za plaćanje komunalne naknade. Realizacijom projekta financiranog iz EU sredstava izgradit će se 607 metara prometnice širine sedam metara s elektro i komunikacijskom infrastrukturom, javnom rasvjetom, vodoopskrbom i odvodnjom što će aktivirati novih 230 tisuća četvornih metara zone i omogućiti otvaranje novih osam tvrtki. Ujedno će se urediti i gotovo 40 tisuća kvadrata zelenih površina na koje će se posaditi autohtone mediteranske biljke, dok će se u svrhu poboljšanja vidljivosti poduzetničke zone, osobito s autoceste A1, izgraditi veliki trostrani reklamni pano dimenzija 12×5 metara. Za realizaciju tog projekta Šibenik ima razdoblje od 19 mjeseci.

Konstantan rast

Povoljne uvjete u Podima je, između ostalih, iskoristio i Skelin Mont iz Šibenika koji je kupio 11.370 m2 zemljišta gdje planira izgraditi proizvodni pogon za aluminijske konstrukcije u vrijednosti od 17 milijuna kuna. Novi objekt prostirat će se na 3500 m2 proizvodnog pogona na kojem će se također nalaziti i showroom u kojem će se moći ispitati kvaliteta materijala. Skelin već zapošljava 92 radnika, a ova nova investicija omogućit će zapošljavanje još dodatnih 20-ak te omogućiti dodatno širenje tržišta koje već sad obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju i Austriju. Skelin Mont je 2004. započeo s proizvodnjom aluminijske stolarije, a godinu dana kasnije započinje proizvoditi i PVC stolariju te staklarske proizvode. Tvrtka je 2017. imala prihod od 34 milijuna kuna, a ima konstantni rast od 10-ak posto godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close