Promjene u poreznom sustavu: Šire fiskalizaciju na automate, ali ovo im je još veća briga

Autor: Jadranka Dozan , 07. kolovoz 2018. u 08:11
Porezna opet najavila pojačane nadzore, prijeti i pečaćenjima/Fotolia

Od sredine lipnja do kraja srpnja u sustavu fiskalizacije izdano 2,5% manje računa, ali je iznos 6,2% veći nego lani.

U okviru novog seta promjena u poreznom sustavu Vlada je predvidjela i dodatno proširenje obuhvata fiskalizacije. U taj bi sustav ubuduće trebali i razni prodajni automati poput onih za tople i hladne napitke, grickalice i sl.

U Ministarstvu financija kažu kako je provedenom analizom utvrđena potreba da se obveza fiskalizacije dodatno proširi na to područje budući da je u njemu "uočeno  neistinito prikazivanje podataka o ostvarenom prometu". Tako bi, uz niz drugih zakonskih izmjena i dopuna kojima će se normativno urediti niz planiranih novosti u sferi poreza, za desetak dana u javnu raspravu trebale i izmjene zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Taj sustav nadzora nad izdavanjem računa koji se naplaćuju u gotovini godišnje obuhvaća više od 2,3 milijarde računa, a prosječni, a onda i ukupni iznosi računa iz godine u godinu bilježe rast odražavajući povećanu potrošnju. Tako je  vrijednost izdanih računa sa 154,6 mlrd. kuna u 2015. lani dosegnula 170,5 milijardi ili 10 posto više. Prosječan iznos računa u te je dvije godine povećan sa 66,4 na 72,7 kune.

Većina se slaže da je fiskalizacija opravdala glavne ciljeve – od sprječavanja porezne utaje u poslovanju gotovinom i unaprjeđivanja poreznog nadzora do podizanja razine svijesti o potrebi plaćanja poreza i suzbijanja nelojalne konkurencije. No, u nekim djelatnostima i dalje su prilično raširene razne eskivaže i nepravilnosti u evidentiranju gotovinskog prometa, a poreznici su na tu praksu najosjetljiviji upravo u potrošački najjačim ljetnim mjesecima, kad su pojačano prisutni naročito na Jadranu.

Ministar financija Zdravko Marić nedavno je otvoreno istaknuo nezadovoljstvo podatkom da je tijekom svjetskog nogometnog prvenstva u ugostiteljstvu izdano 3% manje računa nego u istom razdoblju lani. Porezna uprava je, pak, jučer izdala novo upozorenje najavljujući da u suradnji s Carinskom upravom kreće u novi krug pojačanog nadzora fiskalizacije. Ponavljačima prekršaja odnosno onima koji čine najteže porezne prekršaje zaprijetila je kaznama, uključujući i pečaćenje poslovnih prostora.  Od sredine lipnja do kraja srpnja u sustavu fiskalizacije (sve djelatnosti) izdano je 2,5% manje računa, ali im je ukupan iznos 6,2% veći nego u isto vrijeme lani. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

nije savršeno da se razumemo, ružno je , ali je marljivo. I hrabro, ovako da izleti pred cigu. ko ga je gurnuo?

zašto se braniti? udri druže porezniče, samo jako, i nemoj da je na crno, imaš li i ti fiskalnu? će i tebe da uredi poreznik na poreznik..

a ova fiskalna na aparat, to je jako brzo i marljivo…

Kad-tad će doći i jedna loša sezona, a onda će biti nemoguće obraniti se od poreznika u potrazi za “skrivenim profitom” kojeg jednostavno neće biti.

New Report

Close