Šipuš: Kneževa palača bit će jedan od najljepših objekata kulture u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2015. u 09:25
Goran Jakus/PIXSELL

Ministru Šipušu posebno su predstavljeni projekti obnove Kneževe palače i palače Cedulin u Turističko informativni centar.

Ministar kulture, Berislav Šipuš bio je 26.svibnja u službenom posjetu Gradu Zadru. Tim povodom održao je radni sastanak s gradonačelnikom Grada Zadra,Božidarom Kalmetom, na kojem je bilo riječi o projektima obnove i valorizacije povijesne i spomeničke baštine koje grad Zadar provodi u suradnji s Ministarstvom kulture.

Ministru Šipušu posebno su predstavljeni projekti obnove Kneževe palače i palače Cedulin u Turističko informativni centar. Nakon sastanaka, ministar i gradonačelnik obišli su gradilište budućeg TIC-a na kojem su pri kraju arheološka istraživanja nakon kojih započinju i prvi građevinski radovi.

-Na našem je sastanku bilo riječi o nekoliko vrlo važnih projekata koje će sam Grad realizirati ali i uz pomoć Ministarstva kulture.Tako će primjerice ministarstvo participirati u rekonstrukciji primarne baštinske arhitekture na budućem TIC-u, tj. u rekonstrukciji zidova i krovišta, a sukladno zakonima struke i konzervatorskim uvjetima. Zadovoljan sam što postoji suradnja između arhitekata, izvođača radova i konzervatorskog odjela jer je to preduvjet da sve ide kako treba, naglasio je nakon obilaska TIC-a ministar Šipuš. – Drugi projekt na koji sam emotivno vezan je veliki projekt rekonstrukcije Kneževe palače. Danas sam nazočio prezentaciji na kojoj sam se uvjerio da će to biti jedan od možda najljepših objekata kulture u Hrvatskoj u narednom razdoblju. Neobično me veseli da smo se, prije dvije godine, kada smo obilazili grad, usuglasili da se gradu vrati koncertna dvorana te što će se rekonstruirati ona koja je nekada bila u Kneževoj palači. Bit će to prilika da Zadar organizira koncerte, ne samo s komornim orkestrom, već i s puno gostiju koji će moći ovdje koncertirati, nastavio je. 

-Uz Umjetnički paviljon u Zagrebu, uz galeriju Klovićevi dvori, koja ima velike prostore za prihvat povremenih izložbi, Zadar bi s Kneževom palačom mogao postati destinacija u koju bi se mogle useliti velike izložbe koje povremeno dolaze u Hrvatsku što će biti veliki dobitak za cijelu zadarsku regiju i za turizam, proučio je ministar.

-Želim zahvaliti gospodinu Šipušu koji je u Zadru bio mnogo puta, a sada prvi put kao ministar, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta dodajući da smatra kako se radi o pravom čovjeku na pravom mjestu. – Zadar je grad kulture i namjerava se razvijati kao kulturni centar. Od tuda, među ostalim i naša nominacija za EPK 2020. Zbog svega toga dolazak ministra kulture nas veseli. Vjerujemo da će ministar, kao i do sada, sukladno mogućnostima, imati razumijevanja za naše projekte koje smo promovirali, probleme i želje, kazao je gradonačelnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close