Sinjska alka dogodine računa na više stranaca zbog muzeja

Autor: Marija Crnjak , 04. kolovoz 2015. u 14:00
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

U Sinju i okolici nudi se ukupno 350 kreveta, a hotel Alkar rezerviran je godinu unaprijed.

Iako je Sinjska alka i dalje manifestacija koja privlači u najvećoj mjeri domaće goste, dobrim dijelom političare i one koji se dođu pokazati, cilj je da ona postane svjetska turistička atrakcija, a Sinj cjelogodišnja destinacija koja će uz one sklone tradiciji i vjerskom turizmu privlačiti i pustolove te gastronome.

Alka bi već dogodine trebala biti znatno posjećenija zahvaljujući skorašnjem otvaranju Muzeja Sinjske alke, očekuje Jelena Bilić, direktorica Turističke zajednice Grada Sinja. "Sinjska alka traje samo jedan dan, otvorenjem Muzeja turiste ćemo motivirati da posjete Sinj tijekom cijele godine. Definitivno u 2016. očekujemo porast broja dolazaka i noćenja u destinaciji, a i sama manifestacija će se popularizirati jer će nakon posjeta Muzeju Sinjske alke svaki turist poželjeti pogledati Alku uživo", ističe Bilić, od koje doznajemo da se u tri dana alkarskih svečanosti ove godine u Sinju očekuje oko 20 tisuća posjetitelja. Procjenjuje se da je lani u tri dana kroz grad prošlo oko dvije tisuće stranih turista. Točnih brojki nema jer sve dnevne posjetitelje nije moguće evidentirati.

Strani gosti uglavnom dolaze s njemačkog, engleskog i francuskog tržišta. "Osim na glavnoj manifestaciji, radimo na promociji 'prova' za Alku. To su pripreme na trkalištu koje počinju mjesec dana prije. Pojedine turističke agencije već su prepoznale atraktivnost 'prova' te su ih uključile u paket aranžmane uz turistički razgled Sinja. Od lipnja do listopada jednom tjedno organiziramo besplatne vođene gradske ture uz pratnju turističkih vodiča Udruge Osinium kako bismo privukli turiste iz obalnog dijela Dalmacije.

U istom razdoblju na Alkarskom trkalištu otvoren je turistički informativni centar. U srpnju o kolovozu pripremamo bogat kulturno-zabavan program Dani Alke i Velike Gospe", objasnila je Bilić. Statistika otkriva i velik neiskorišten potencijal destinacije smještene u neposrednoj blizini obale na kojoj su milijuni turista. Tako je lani u Sinju ostvareno ukupno 11.245 turističkih dolazaka, s udjelom stranih gostiju od 58 posto, a ostvareno je 21,789 noćenja, od čega su stranci ostvarili 48 posto.

Znatno povećanje noćenja ne može se očekivati zbog i dalje relativno malog broja smještajnih kapaciteta: u Sinju i okolnim općinama postoji samo 21 smještajni objekt s ukupno 350 kreveta, od toga samo jedan hotel Alkar, koji je rezerviran godinu unaprijed za održavanja Alke. Jelena Bilić ističe da se bilježi porast interesa za otvaranje vila s bazenima za goste. Radi se na novim turističkim sadržajima vezanim uz aktivni odmor i cikloturizam s gastronomskim potencijalom, poput obilježavanja novih staza koje je dijelom financirala EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close