Siniša Svilan pravomoćno osuđen na rad za opće dobro i povrat 67.500 eura

Foto: Goran Jakuš / Pixsell Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Vrhovni sud potvrdio je presudu bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu.

Vrhovni sud potvrdio je presudu bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu nakon što ga je zagrebački Županijski sud u travnju 2013. osudio na osam mjeseci zatvora, koje može odslužiti radom za opće dobro, zbog optužbi da je primio 67.500 eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu Nove TV.

Uz rad za opće dobro Svilan državi mora platiti 67.500 eura koliko je prema sudskoj odluci 'zaradio' primanjem mita.

Optužnica protiv Svilana podignuta je u travnju 2012. Sud ju je potvrdio početkom lipnja, a suđenje mu je počelo u rujnu iste godine kada je odbacio Uskokovu optužnicu i rekao da se ne osjeća krivim.

Na suđenju su ispitani brojni svjedoci, među njima bivša novinarka HTV-a Hloverka Novak Srzić, koja je svojevremeno radila i na Novoj TV, direktorica informativnog programa Nove TV Iva Gačić, direktor produkcijske tvrtke "Core media" Vladimir Šelebaj Sellier i njegova bivša supruga i novinarka Dijana Čuljak.

Paralelno sa suđenjem Svilanu Uskok je provodio istragu protiv Vladimiar Šelebaja i još četiri osobe koje se tereti za neplaćanje 3,1 milijuna kuna PDV-a te nezakonito izvlačenje više od 16 milijuna kuna iz tvrtki Core Media i Media Spot.

Pred kraj suđenja istraga je proširena i na Dijanu Čuljak, uhićenu na dan kada je Uskok u postupku protiv Svilana odustao od ispitivanja zaštićenog svjedoka pod pseudonimom Krešo s kojim nisu mogli stupiti u kontakt. No, Krešo je u istrazi navodno ispričao da su od producentske tvrtke Core Media honorare "opranog" novca primali političari, dužnosnici državnih tvrtki, izdavači i kolumnisti zaposleni u tiskanim medijima, ali i dvoje bivših čelnika s HRT-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!