Sindikati u srijedu počinju štrajk, traže odgodu mature

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2013. u 15:49
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Srž sukoba, naglasio je Ribić, nalazi se u tome što sindikati ne pristaju na trajno smanjenje prava, a Vlada očito želi trajno smanjiti prava.

S obzirom da posljednji pokušaj mirenja 11 sindikata s Vladom danas nije uspio, sindikati od srijede, 5. lipnja kreću u štrajk, a prvi će štrajkati dva najveća: Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji je zbog toga zatražio i odgodu mature.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama nadležne u srednjim školama obavijestio je o neuspjehu pregovora i početku štrajka, a Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručio je kako u vrijeme štrajka neće obavljati poslove mature i zatražio da u vrijeme štrajka odgodi sve poslove oko matura do završetka štrajka.

Predsjednik tog sindikata Branimir Mihalinec upozorio je da će ako učine suprotno i pokušaju provesti maturu u nekim školama, biti odgovorni za svu štetu koja nastane a koja, istaknuo je, neće biti samo materijalna već će ići i na štetu maturanata kojima će ispiti biti poništeni.

Štrajku će se u idućim dana priključivati i drugi sindikati, u srijedu će se priključiti i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, a u četvrtak Sindikat osnovnih škola, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Zavod za mirovinsko osiguranje. U petak će u štrajk ući Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara, a štrajk će se nastaviti do ispunjenja zahtjeva.

Mihalinec je istaknuo da će sindikati danas uputiti poziv svim sindikatima u zemlji da ih podrže i sudjeluju kroz oblik štrajka solidarnosti u koji se mogu uključiti tek treći dan.

Ako ne postignu dogovor, smatra da će ministar rada Mirando Mrsić u povijesti ostati zabilježen kao ministar koji nije uspio postići sporazum sa sindikatima "koji su te godine tražili nula kuna iz proračuna".

Pojasnio je da prema Zakonu o reprezentativnosti, ministar Mrsić sporazum o očuvanju materijalnih prava zaposlenih u javnim i državnim službama može postići samo s jednim od sindikata koji nisu u sporu, a taj bi sporazum, ukoliko se potpiše, obvezivao i one sindikate koji su u sporu.

"Pritisak na nas da odustanemo od štrajka jer će Mrsić s nekim potpisati neki sporazum bila bi prodaja interesa naših članova", zaključio je.

Ustvrdivši da Vlada ne želi sa sindikatima koji su u sporu postići dogovor, predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić rekao je da je ministar Mrsić sve poduzeo da do štrajka dođe te da su za štrajk odgovorni i Vlada i premijer.

"Nema nikakvog dogovora koji bi išao ispod razine dostojanstva naših članova", kazao je, dodavši da je prijedlog o tome da će se sporazumjeti o nečemu što se mora u štrajku dogovoriti "destruktivan i nemoralan".

Srž sukoba, naglasio je, nalazi se u tome što sindikati ne pristaju na trajno smanjenje prava, a Vlada očito želi trajno smanjiti prava.

Navodeći primjer da tri posto smanjenja plaća zaposlenima u javnim i državnim službama iznosi 790 milijuna kuna, dok ovogodišnji kolektivni ugovor za zdravstvo iznosi 800 milijuna, Ribić je ustvrdio da novca u proračunu ima, ali je pitanje za koga.

Naglasio je da će na sastanku koji je sazvao minstar Mrsić za danas kako bi sa sindikatima zaključio sporazum o očuvanju materijalnih prava zaposlenih u javnim i državnim službama, tražiti arbitražu te će tako, smatra, još jedanput pokazati dobru volju.

Predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić istaknuo je da će carinski sindikat sutra na sjednici raspravljati o štrajku.

Komentirajte prvi

New Report

Close