Sindikati traže povećanje plaća od 15,2 posto za 250 tisuća zaposlenih u javnim službama

Arhivska fotografija: Davor Puklavec / Pixsell Arhivska fotografija: Davor Puklavec / Pixsell

Koordinator sindikalne strane i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izvijestio je kako su postavili zahtjev za vraćanjem duga zaposlenicima javnih službi, odnosno 250.000 građana i njihovih obitelji, kao Vladin moralni, politički i društveni imperativ, a na temelju njezina obećanja iz 2009. da će zaposlenicima biti vraćen kada gospodarstvo izađe iz krize.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, nakon održanog pregovaračkog sastanka u utorak o Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, izjavio je kako su sindikati iznijeli zahtjeve o materijalnim pravima koji uključuju povećane božićnicu i regres za članove sindikata za 20 posto te je najavio kako će Vlada razmotriti te zahtjeve.  

Razmijenili smo stajališta o kolektivnom ugovoru i u dobroj vjeri nastavljamo pregovore i vjerujemo da ćemo ih ubrzanom dinamikom dovršiti u predviđenom roku, izjavio je ministar Pavić.

Upitan o naknadi prijevoza zaposlenika na posao, Pavić je odgovorio da se to još rješava i da je preostalo nekoliko ključnih točaka.

Vjerujem da ćemo u pregovorima uspjeti dogovoriti ključne stvari kako ne bi nastao pravni vakuum za liječnike, nastavnike i zaposlene u socijali i kulturi, rekao je Pavić.

Podsjetio je kako je Vlada za 4 postotno povećanje plaća osigurala 1,2 milijarde kuna i za isplatu regresa 270 milijuna kuna te da je lani isplaćena i božićnica.

Osim mirovina, najveće povećanje novčanih sredstava u proračunu za 2018. osigurano je za plaće zaposlenika u državnim i javnim službama i smatramo se odgovornom stranom u pregovorima, istaknuo je Pavić.

Ribić: Vrijeme je da se vrati dug zaposelnicima

Koordinator sindikalne strane i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izvijestio je kako su postavili zahtjev za vraćanjem duga zaposlenicima javnih službi, odnosno 250.000 građana i njihovih obitelji, kao Vladin moralni, politički i društveni imperativ, a na temelju njezina obećanja iz 2009. da će zaposlenicima biti vraćen kada gospodarstvo izađe iz krize. To se, unatoč gospodarskom rastu, nije dogodilo, upozorio je Ribić te podsjetio da su vraćene povlaštene mirovne, što je u redu, ali nije vraćen dug zaposlenicima.

Naglasio je kako traže povećanje osnovice plaća od 15,2 posto i da su vrlo argumentirano pokazali da to nije sindikalna "nebuloza", nego opravdani, racionalni i matematički dokazivi zahtjev da se plaće javnih službi izjednače sa ostalim sektorima u društvu na razini kao što su to bili 2008. Dodao je kako su postavili i zahtjev da regres i božićnica ostaju na razini kao i do sada, ali da članovi sindikata koji financiraju pregovore i izdvajaju vrijeme za zajedničku sindikalnu aktivnost ostvare barem neke pogodnosti. Smatramo da netko tko daje nešto više za zajednička prava treba nešto više i dobiti i mislim da je ovo što tražimo minimum. Respektiramo nečlanove sindikata oni imaju 1250 kuna, a i za članove tražimo 1500 kuna po slovenskom modelu, rekao je Ribić.

Ustvrdio je kako su pregovori  u "cajtnotu", zbog Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti koje nije na vrijeme donijelo procjenu koji su sindikati reprezentativni i nevoljkosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava da mijena zakon pa u kratkom vremenu treba riješiti ogroman broj problema.

Po prvi puta smo, nakon dugo vremena,  razmijenili mišljenja i razgovarali o osnovici plaće, Vladinom dugu prema zaposlenicima u javnim službama , materijalnim pravima zaposlenika i prvih 23 članka TKU. Rasprava je bila bogata i sadržajna čula su se razna mišljenja, rekao je Ribić.

Pregovori se nastavljaju u četvrtak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Komentari (3)
 • plavi01
  plavi01 13:08 25.10.2017.

  i trebalo bi zaposliti još 15% radnika jer se ne stigne obaviti sav posao i riješen problem nezaposlenosti a
  potrošnja će toliko porasti da će BDP rast na 5 do 6 % itd

 • zorangutan
  zorangutan 11:24 25.10.2017.

  sindikati imaju tipfeler kod 15,2%, tj. potkrao im se zarez između 15 i 2 jer pravi broj je trebao biti 152%

 • R00kie
  R00kie 11:16 25.10.2017.

  Skromno, ja bi trazio barem 50%. Sto prije otjerate i ovih par poreznih obveznika to bolje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve