Sindikati protiv novih rezova i povećanja PDV-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2013. u 12:25
Thinkstock

Sindikati se oštro protive mogućnosti da Vlada, zbog ulaska Hrvatske u Proceduru prekomjernog deficita (EDP), nastavi rezati potrošnju ili ponovno poveća PDV jer bi to Hrvatsku gurnulo u još dublju krizu.

Sindikati se oštro protive mogućnosti da Vlada, zbog ulaska Hrvatske u Proceduru prekomjernog deficita (EDP), nastavi rezati potrošnju ili ponovno poveća PDV jer bi to Hrvatsku gurnulo u još dublju krizu.

Nema više prostora za rezove na rashodnoj strani državnog proračuna, ako Vlada to učini, kao što najavljuje ministar financija Slavko Linić, samo će produbiti i produžiti recesiju, tvrdi predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Ideju da će daljnje smanjenje potrošnje izvući Hrvatsku iz krize osim Linića guraju ekonomski stručnjaci koji u tome imaju osobne interese, jer su sklopili aranžmane s bankama ili raznim menadžerskim krugovima. Njima se priključuju i "demagozi iz HDZ-a" koji kažu da bi rezali proračun za 20 milijardi kuna, jer misle da će tako doći na vlast, rekao je Ribić Hini.

Države u ekonomskoj krizi moraju smanjiti poreze i kamate, a povećati financijske stimulacije kako bi se pokrenulo gospodarstvo, no naša Vlada radi sve suprotno i zato nema rezultata, ističe Ribić.

Problem je na prihodovnoj strani proračuna koji se ne puni dovoljno jer nisu pokrenuli proizvodnju, a dizanjem poreza su dodatno smanjili potrošnju, pa zbog toga Hrvatska ima proračunski deficit od 5 posto, ocjenjuje Ribić.

Linić je pobrkao pitanje financijske discipline, koju uvijek treba oštro provoditi, s problemom financijske konsolidacije, koju se ne smije provoditi u vrijeme krize i gospodarskog pada, nego tek kada krene rast.

Podaci Eurostata pokazuju da Hrvatska s javnim dugom od 55,5 posto BDP-a i deficitom od 5 posto BDP-a nema preveliki javni dug, budući da kod nekih članica EU dug doseže i do 80 ili 90 posto BDP-a, a deficit se kreće u granicima većine ostalih zemalja članica.

Hrvatska se sada ne treba baviti smanjenjem duga i deficita nego pokretanjem proizvodnje i gospodarskog rasta, a dugove treba vraćati u bolja vremena, tvrdi Ribić koji našoj Vladi preporučuje da se ugleda na madžarsku Vladu koja stvara svoju autentičnu politiku i traži originalna rješenja za tamošnju situaciju, umjesto da slijepo provodi politiku koju joj nameću drugi.

I drugi sindikati imaju zamjerke na dosadašnje Vladine poteze, ističući kako neke mjere kojima je željela potaknuti rast nisu polučile nikakav učinak, već su samo povećale deficit.

Smanjivanje doprinosa za zdravstvo prošle je godine odnijelo dvije milijarde kuna iz proračuna, no taj novac nije iskorišten za poticanje gospodarstva nego se "izgubio" u krpanju kojekakvih financijskih rupa, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Bolje rezultate neće postići ni najavljena privatizacija nekih državnih tvrtki, smatra Sever koji se također žestoko protivi monetizaciji hrvatskih autocesta.

Vlast ne bi smjela vraćati dugove prodajom državne imovine, poručio je, već treba tražiti mogućnosti financiranja obveza kroz reprograme kredita i izdavanje državnih obveznica.

Ni Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ne vidi način kako bi Hrvatska mogla smanjiti proračunski deficit na dopuštenih 3 posto BDP-a bez pokretanja proizvodnje i rasta.

Ako Vlada ne zna ništa drugo nego rezati potrošnju i povećavati poreze, onda bi trebala priznati i sebi i svima ostalima da nije u stanju izvući Hrvatsku iz krize, rekao je Novosel.

Komentirajte prvi

New Report

Close