Sindikati prikupljaju potpise za referendum protiv outsourcinga u javnom sektoru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. svibanj 2014. u 15:16
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Čelnici 17 sindikata potpisali su danas sporazum o zajedničkom prikupljanju potpisa od 5. lipnja za raspisivanje referenduma o donošenju zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, kojim bi se zabranio outsourcing u javnom sektoru.

 Čelnici 17 sindikata potpisali su danas sporazum o zajedničkom prikupljanju potpisa od 5. lipnja za raspisivanje referenduma o donošenju zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, kojim bi se zabranio outsourcing u javnom sektoru.

To se odnosi na školstvo, zdravstvo, znanost i socijalnu skrb, kulturu i državnu upravu, pojasnio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Za te sindikate, koji uglavnom okupljaju zaposlene u javnim i državnim službama, neprihvatljivo je da zaposlenici neosnovnih djelatnosti (čišćenje, održavanje, pranje i peglanje, kuhanje, prijevoz i zaštita) budu izloženi "na milost i nemilost privatnim poslodavcima i tržištu".

Želimo našom akcijom dati priliku građanima da izraze svoj stav o najvećoj pošasti koja im se, nakon rata, dogodila u protekla dva desetljeća – privatizaciji, rekao je Stipić.

Smatra da je jamstvo uspjeha akcije zajedništvo više od 125.000 članova sindikata i 2500 povjerenika, odnosno 250.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, kao i to što ne traže povećanje plaća i materijalnih prava.

Akciji se pridružio i Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu, iako je vlast izuzela zdravstvo od outsourcinga, kao i Nezavisni cestarski sindikat na koji se odluka o outosurcingu ne odnosi.

Stipić kaže da akcija nema politički predznak, a pokreću je upravo nakon završenih europarlamentarnih izbora. Poručio je da svaka vlast mora znati da je uvijek, kada građani osjete da se nekim rješenjem ugrožava javni interes, referendum sredstvo kojim mogu zaustaviti svaku nerazumnu ili štetnu inicijativu.

Vlada je najavila da će krajem lipnja krenuti u outsourcing tih djelatnosti, jer će time smanjiti prekomjernu proračunsku potrošnju, no sindikati javnog sektora to ne prihvaćaju.

Radi se o dva nepomirljiva stava pa želimo da o tome sud daju građani, koji svojoj djeci i unučadi ne žele ostaviti lošije škole i bolnice od onih koje su naslijedili od svojih roditelja, poručio je Stipić.

Na novinarsku primjedbu da je u nekim javnim službama outsourcing već proveden, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da sindikati pokušavaju spriječiti uvođenje outsourcinga tamo gdje to još nije učinjeno.

Spriječimo štetu tamo gdje je još nema, poručio je Pleša upozorivši da bi moguće posljedice u javnom sektoru "mogle biti strašne".

Stipić je izvijestio da su sindikati u petak za pomoć stradalima od poplave Slavoniji na račun Crvenog križa uplatili 100.000 kuna.

Na tome im je zahvalio predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić rekavši da su u HCK-u bili zatrpani brojnim pozivima građana koji su željeli pomoći spontano i od srca.

Komentari (1)
Pogledajte sve

AKO UOPĆE I BUDE TAKVOGA REFERENDUMA,BITI ĆU PROTIV, JER SINDIKATI OVAJ PUTA NISU U PRAVU. OPET RADE SAMO ZA SVOJU PROMOCIJU.
EVO PRIMJERA: HT JE IMAO NEKAD SVOJE EKIPU ZA POLAGANJE SVJETLOVODA. DANAS TO RADE
KOOPERANTI-OBRTNICI SA PAR LJUDI I SVOM MOGUĆOM MEHANIZACIJOM. IZNANADILI SU ME
SVOJOM BRZINOM, STRUČNOŠĆU, PA ČAK I LJUBAZNOŠĆU. SIGURNO NEKOLIKO PUTA JEFTINIJE, NEGO ŠTO BI TO OBAVILI RADNICI IZ VLASTITE KUĆE. AKO KOGA ZANIMA KAKO TO IZGLEDA MOŽE DOĆI K MENI U ULICU DA VIDI. POSLATI ĆU MU ADRESU.

New Report

Close