Sindikati nude dva moguća scenarija za spas 3. maja

Autor: Marija Brnić , 29. studeni 2018. u 15:07
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Štrajkaški i sindikalni odbor 3. maja danas su na adrese premijera Andreja Plenkovića i svih resornih ministara, te članova NO-a 3. maja i uprave Uljanika u čijem je vlasništvu riječki škver, poslali prijedlog dva scenarija za izdvajanje njihove tvrtke iz pulske grupacije i omogućavanje daljnjeg poslovanja.

U prvom scenariju država bi preko CERP-a preuzela od Uljanika 85,4 posto dionica 3. maja prijebojem potraživanja koja ima Ministarstvo financija prema Uljaniku, za iznos knjigovodstvene vrijednosti dionica u knjigama Uljanika, a što znači 1 kuna za koje je Uljanik kupio dionice od države i 20 milijuna kuna kojima je povećao temeljni kapital 3. maja. Za taj iznos predlažu da se umanji državna potpora Uljaniku, odnosno uključi u doprinos u planiranom restrukturiranju. Potom bi CERP u temeljeni kapital 3. maja unio brodove za koje su već izvršena plaćanja po izdanim jamstvima i one koji će biti protestirani i koji će ući u vlasništvo države temeljem hipoteke. CERP bi osigurao financiranje dovršetka izgradnje brodova, iz čije bi se prodaje namirilo financiranje gradnje, a potraživanja Ministarstva financija prema 3. maju za aktivirana državna jamstva u iznosu 32 milijuna dolara cesijski bi prema prijedlogu bio prebačen na Uljanik, čime bi bio zatvoren dio obveza Uljanika za pozajmice koje je uzeo od 3. maja. Preostali dio potraživanja po tom osnovu namirivao bi se u preostaloj imovini Uljanika, cesijom na buduće prilive, nekretnine i pokretnine. CERP i dobavljači osigurali bi deblokadu računa 3. maja čime bi omogućili naplatu nakon isporuke novogradnji, a nakon konsolidacije CERP bi dionice 3. maja mogao ponuditi najpovoljnijem ponuđaču.
Drugi scenarij predviđa da država preko CERP-a preuzme većinski dionički udjel u Uljaniku, na temelju prijeboja dijela svojih potraživanja. CERP bi potom osigurao 3. maju povrat pozajmice kao vlasnik Uljanika i ponudio na prodaju dionice 3. maja, dok bi prema svojim interesima nastavio s postupkom restrukturiranja pulskog brodogradilišta.

– Nama je danas 39. dan štrajka i 100. dan blokade računa tvrtke i ne možemo mirno čekati da za tri tjedna službeno bude otvoren stečaj 3. maja. Stoga tražimo očitovanje Vlade na ove naše prijedloge kojima se može spasiti 3. maj, poručuje sindikalac Juraj Šoljić.

Komentirajte prvi

New Report

Close