Sindikati ne vjeruju Milanoviću

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. rujan 2013. u 16:49
Vilim Ribić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sindikalni čelnici vrlo su kritični prema današnjem govoru premijera Zorana Milanovića o stanju u državi.

Sindikalni čelnici vrlo su kritični prema današnjem govoru premijera Zorana Milanovića o stanju u državi jer, po njihovu mišljenju, nije ponudio odgovor na ključno pitanje – kako će pokrenuti gospodarski rast u zemlji izmučenoj višegodišnjom krizom.

Za Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, Milanovićev govor je "deja vu". Govor se sastoji od tri komponente – "mi znamo što radimo", "za sve su krivi oni bivši" i "sigurno nas čeka svjetla budućnost", rekao je Ribić Hini.

Umjesto toga, Milanović bi trebao odgovoriti zašto njegova Vlada nakon skoro dvije godine mandata nema rezultata, barem ne onih koje je obećao, kaže Ribić.

Vladina ekonomska politika dala je samo negativne rezultate, a Milanović je ne namjerava mijenjati. To je politika slična onoj bivše HDZ-ove Vlade – politika "stiskanja i odricanja" umjesto stimuliranja proizvodnje. Zato će Milanović i za godinu dana ponovno isto govoriti, prognozira Ribić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da u Milanovićevu obraćanju nema ništa realno ohrabrujuće što bi kod građana moglo pobuditi barem malo optimizma.

Budući da nije najavio promjenu pravca gospodarske politike, ne možemo očekivati poboljšanje nego daljnje pogoršanje stanja, kaže Sever.

Premijer je spomenuo da želi razgovarati o očuvanju i povećanju radničkih prava. Zbilja ga, međutim, opovrgava jer najavljene izmjene Zakona o radu, donošenje zakona o povremenim poslovima i zakona o otpremninama, kao i najavljene promjene u mirovinskom sustavu ukazuju na potpuno suprotan smjer. Radnici mogu očekivati daljnje smanjenje prava, a građani još teži život, ustvrdio je Sever.

On se ne slaže ni s Milanovićevom tezom da "kompanija koja je dosad progutala milijarde proračunskih kuna nije nikakvo nacionalno bogatstvo". Državne kompanije jesu nacionalno bogatstvo, ali se njima krivo upravlja, pa uprave treba depolitizirati, tvrdi Sever.

I dalje smo protiv privatizacije državnih tvrtki i koncesija, a premijer nije pružio nikakve argumente da bismo promijenili naše stajalište, poručio je Sever.

Ni predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, koji je najavio organiziranje referenduma protiv monetizacije autocesta, ne prihvaća Milanovićevu argumentaciju.

Autoceste nisu komercijalni nego razvojni projekti, a izgradnja infrastrukture ne može se gledati samo kroz profit. Davanje autocesta u koncesiju, pogotovo na dugo razdoblje od 30 ili 50 godina, znači prodaju suvereniteta Hrvatske na tom dijelu teritorija, ustvrdio je Stanić dodavši kako to govori na osnovi dosadašnjih iskustava s koncesionarima.

Dopredsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Zdenko Mučnjak ocjenjuje Milanovićev govor razočaravajućim jer se premijer služi demagogijom.

Vlada treba stvoriti uvjete za gospodarski rast, a ne govoriti da to tek treba napraviti, rekao je Mučnjak koji se također protivi privatizaciji i koncesijama.

Poticanje gospodarskog rasta svodi se na privatizaciju državnih poduzeća i davanje infrastrukture u koncesiju, što znači da Vlada nema rješenja za gospodarske probleme. Stoga se od nje ne može očekivati ništa osim daljnjih rezova, zaključuje Mučnjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close