Sindikati napali mjere štednje i stvaranje raskola između privatnog i javnog sektora

Autor: Saša Paparella (VLM) , 01. svibanj 2013. u 22:00
Sindikati su na prosvjedu na središnjem zagrebačkom trgu okupili oko 20.000 ljudi koji su živopisno poručili što misle o Vladinoj politici/PIXSELL

Sindikalni povjerenik Petrokemije prosvjed je usporedio s akcijom Bljesak i Vladi zaprijetio Olujom.

Zakidanjem radničkih prava i suludim mjerama štednje nestala je svaka nada da će Vlada napraviti zaokret.

Ovom zemljom ne upravljaju danas lijevi a jučer desni nego banke, kriminalci i mafija, rekao je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata na prvosvibanjskom skupu održanom u srijedu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a na kojem je pet sindikalnih središnjica, pod parolom 'Mijenjajte smjer', okupilo oko 20.000 građana. Matijaševićev prethodnik Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, nije bio ništa blaži prema Vladi."Izdali ste sindikate ali i mlade koji puno radno vrijeme rade za 1600 kuna i time ste srušili cijenu rada. Niste izdali jedino one koji su vam financirali kampanje, niti ste izdali pohlepne bankare i krupni medijski kapital koji pljuje po nama i tvrdi da smo paraziti", zamjerio je Ribić.Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da vladajući pokušavaju zavaditi zaposlene u javnom i privatnom sektoru, govoreći da je javni sektor kriv za ono što se događa u privatnom.

"Vlast tvrdi da sindikate okuplja oporba, a to nije istina. Okupili su nas jad, bijeda i besperspektivnost u koje nas gura Vlada", poručio je Sever.Nazočnima se obratio i Željko Klaus, sindikalni povjerenik Petrokemije. "Nama govore da smo skupi i neproduktivni. Čega da se još odreknemo, osim dostojanstva?  Ovo je danas sindikalni Bljesak, a nemojte nas tjerati da pokrenemo Oluju!', zaprijetio je Klaus. Sindikalni prosvjed započeo je na Trgu Republike Austrije, nakon čega su se građani uputili prema središnjem zagrebačkom trgu, noseći transparente s natpisima 'Mijenjajte smjer', 'Dosta nam je zaduživanja radi preživljavanja' i 'S Markova trga se ne vidi Špičkovina'. Po završetku prosvjeda dio okupljenih uputio se prema Maksimiru, gdje su na tradicionalnu proslavu došli predsjednik RH, pojedini ministri i kandidati za gradonačelnika Zagreba. "Glavni zadatak Vlade je otvoriti nova radna mjesta i privući investicije" rekao je predsjednik Ivo Josipović komentirajući prosvjede na Trgu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close