Sindikati najavljuju prosvjed na dan rasprave o izmjenama ZOR-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2014. u 17:10
Thinkstock

Sindikalni čelnici najavili su na današnjem motivacijskom skupu sa sindikalnim povjerenicima iz Dalmacije da će organizirati prosvjed na Markovu trgu na dan saborske rasprave o izmjenama Zakona o radu.

Sindikalni čelnici najavili su na današnjem motivacijskom skupu sa sindikalnim povjerenicima iz Dalmacije da će organizirati prosvjed na Markovu trgu na dan saborske rasprave o izmjenama Zakona o radu (ZOR), a nakon toga će pokrenuti i organiziranje općeg štrajka protiv prihvaćanja zakona koji je, po njihovim tvrdnjama, štetan i poguban za hrvatske radnike.

Prosvjed ćemo organizirati na dan kada se u Hrvatskom saboru bude raspravljalo o ZOR-u, a opći štrajk protiv tog zakona organizirat ćemo naklon toga, ali ćemo datum naknadno odrediti, poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel predstavnicima sindikata iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pozvao je na mobilizaciju svih sindikata kako bi se spriječilo donošenje izmjena ZOR-a. "Ne preostaje nam ništa drugo nego organizirati otpor donošenju ZOR-a, pa na dan saborske rasprave o njemu moramo biti u Saboru i ispred Sabora", rekao je Sever.

Ustvrdio je da će opći štrajk biti održan u skladu sa zakonom, pa sindikalci ne smiju nasjedati na poruke da u Hrvatskoj nije moguće zakonski organizirati opći štrajk.

Pronašli smo model za provedbu općeg štrajka u kojem će svi sudionici biti apsolutno zaštićeni, pa se ne treba bojati, poručio je Sever.

Najavio je da generalni štrajk neće značiti i kraj sindikalnih aktivnosti, nego će, bude li Vlada ustrajala na izmjenama ZOR-a, uslijediti aktivnosti "izravno protiv vlasti koja je okrenula leđa radnicima i pregovara isključivo s poslodavcima".

"Vlada ide ruku pod ruku s HUP-om i veže ih zajednička nesposobnost, reklo bi se 'krpa našla zakrpu'", rekao je Sever.

Optužio je ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da "nije čovjek od riječi" jer je odustao od onog što je ranije bio potpisao. U sadašnjem prijedlogu izmjena ZOR-a nalazi se niz članaka koji uopće nisu ispregovarani, ali se sindikati i hrvatska javnost ne daju prevariti, rekao je Sever.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ustvrdio je da se izmjenama ZOR-a želi sniziti cijenu rada, pretvoriti relativno sigurna radna mjesta u potpuno nesigurna, te marginalizirati sindikate.

"Kada novi ZOR nanese štetu, ona će biti nenadoknadiva i nepopravljiva, zato mobiliziramo cjelokupno članstvo da pokušamo spriječiti usvajanje ZOR-a u predloženom obliku", istaknuo je Jakuš.

Umjesto predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića gvorio je njegov izaslanik Igor Redeka, koji je poručio kako aktualna kupovina skupocjenih vozila za Vladu dovoljno govori o socijalnoj neosjetljivosti vlasti.

Današnji mobilizacijski skup u Splitu uslijedio je nakon prošlotjednog u Zagrebu, a slični su skupovi najavljeni sutra u Osijeku i prekosutra u Rijeci.

Komentirajte prvi

New Report

Close