Uprava Ine sindikatima: Imate najjači kolektivni ugovor u državi

Autor: Danijela Jozić / VLM , 29. ožujak 2013. u 16:30
Prosvjed je organiziran zbog smanjivanja broja zaposlenih i nepotpisivanja kolektivnog ugovora/PIXSELL

Organiziranje prosvjeda u ovom trenutku ignoriranje je ekonomske realnosti, poručili su prosvjednicima iz Uprave Ine.

Više od tisuću radnika Ine u četvrtak je prosvjedovalo ispred sjedišta te kompanije u Zagrebu.

Prosvjed je organiziran zbog smanjivanja broja zaposlenih i nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Sindikalisti su upozorili na to da se u pregovorima s poslodavcem nisu uspjeli dogovoriti o onom dijelu kolektivnoga ugovora koji bi štitio radnike u procesu izdvajanja poslova u zasebne tvrtke. To, prema mišljenju sindikata, u konačnici znači višak radnika te njihovo otpuštanje. Radnici su nezadovoljni i zbog odluke o osnivanju nove tvrtke u vlasništvu Ine, u koju bi, tvrde sindikati, poslodavac mogao smjestiti čak 2500 radnika. Upozoravaju i na to da Uprava kontinuirano donosi odluke o restrukturiranju i izdvajanju djelatnosti koje vode smanjivanju broja zaposlenih. Reagirala je i Uprava Ine.

"Iznenađeni smo postupkom sindikata Inaš, jednoga od četiriju sindikata koji djeluju u Ini, koji je samostalno organizirao prosvjed u trenutku dok kolektivni pregovori još traju", poručili su, dodajući kako se "očito pokušava politizirati daljnje pregovaranje i spriječiti mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja". U priopćenju Uprave navodi se i da je kolektivnim pregovorima Uprava, unatoč nepovoljnu gospodarskom okruženju, ponudila povećanje materijalnih prava radnika kroz povećanja dodatka na plaću, jubilarnih nagrada i iznosa u kojem radnici sudjeluju u uspjehu kompanije te naknade za bolovanje. Pritom naglašavaju da, čak i bez navedenih povećanja, Ina ima jedan od najpovoljnijih kolektivnih ugovora u Hrvatskoj. "Organiziranje prosvjeda u ovom trenutku ignoriranje je ekonomske realnosti i kršenje svih postulata pregovaranja u dobroj vjeri koji su u Ini uvijek bili poštovani", navode u Ini. 

Rezultat za 2012.

Tečajne razlike 111 mil.kn

Poslovni prihod Ine, prema u četvrtak objavljenim revidiranim rezultatima, 2012. iznosio je 30,5 milijardi kuna, što je na razini 2011. Neto dobit iznosila je 589 milijuna kuna, što je četiri puta manje  prema godini prije. Tečajne razlike lani su Inu koštale čak 111 milijuna kuna.  NO i Uprava predložili su isplatu kao dividende 50 posto neto dobiti od 687 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close