Sindikati javnih službi Vladi mašu masovnim tužbama

Vilim Ribić o namjerama sindikalnih čelnika više će reći u petak/Goran Stanzl/PIXSELL Vilim Ribić o namjerama sindikalnih čelnika više će reći u petak/Goran Stanzl/PIXSELL

Danas istječe rok produljene primjene Sporazuma o plaćama, pokazne tužbe u veljači.

Rok produljene primjene Sporazuma o osnovici plaća za zaposlene u javnim službama istječe danas, a kako zasad stvari stoje, za nekoliko tjedana mogle bi uslijediti i 'pokazne tužbe' zbog (ne)primjene tog sporazuma.

Otkako su čelnici javnoslužbeničkih sindikata u prosincu prekinuli pregovore s Vladinim pregovaračkim timom, u međuvremenu, kako su isticali prije nekoliko dana, nije bilo ni kontakata ni bilo kakvih novih prijedloga sa strane Vlade. Na pokušaj da ponovno provjerimo jesu li dogovoreni razgovori i što su trenutne opcije, odgovore ni s jedne strane nismo dobili. Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata s tim u vezi nam je poručio tek da će se o svemu više očitovati na konferenciji za medije u petak.

No, prije nekoliko dana poručio je da, ako se do isteka roka produljene primjene sporazuma (26. siječnja) ne postigne nikakav novi dogovor ili sporazum, izbora zapravo i nema već ga pokušati realizirati tužbama. Savjetnici su im, pak, sugerirali da s njima pričekaju do sredine veljače, odnosno isplate plaća za siječanj.

Prema Vladinoj uredbi s kraja 2016. zaposlenima u javnim službama, kao i onima u državnima, plaće će ove godine biti povećane tri puta po dva posto, u skladu s dogovorom s državnoslužbeničkim sindikatima. Javnoslužbeničke sindikate, međutim, to ne zadovoljava. Osim 6-postotnog povećanja, inzistiraju na "dugu za 2016. (s čim se Vlada ne slaže), a velika su mimoilaženja i oko pitanja tzv. konvergencije plaća u odnosu na privatni sektor.  

Komentari (5)
 • miami
  miami 17:23 26.1.2017.

  Jeste dobili nova RJEŠENJA ZA KOMUNALNE NAKNADE ..???

  Šta se događa ? Preko 4.000,00 kuna ..za dva poslovna prostora ..136 m2 i 30 m2..???
  GRADOVI pokušavaju kompenzirati prireze ….nisu normalni !
  Zašto Vlada to dozvoljava?
  To je pretakanje poreza…..ništa drugo.

 • Kirin
  Kirin 11:12 26.1.2017.

  Rješenje: masovni otkazi u javnim službama! Za početak 50% i ništa se u njihovim uslugama neće promjeniti.

 • Pero7
  Pero7 10:35 26.1.2017.

  Krivi su glasaći što uvijek biraju pravnike , političare ili filozofe a ne poduzetnike (kao USA) pa im ovi izabrani svaki ostavi po 20.000 novih zaposlenih uhljeba.

  A ti uhljebi uz pomoć prejakih sindikata toliko slabo rade da se uvijek dobije dojam kao da ih 50 % još treba zaposliti a u stvari ih je uvijek bar 50 % previše.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!