Sindikati: Industrija u Hrvatskoj je pred propadanjem

Autor: Agencija VLM , 01. ožujak 2013. u 16:01
Vedran Dragičević / Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Proces deindustrijalizacije Hrvatske je pri kraju i, ako nešto brzo ne poduzmemo da spasimo ovo što se spasiti da, mi ćemo vrlo brzo propasti, kaže Vedran Dragičević.

Iz Vlade nam poručuju kako će iduća 2014. godina biti još teža od ove. Kako ćemo se onda izvući iz krize ako sustavno uništavamo industriju? – zapitao se predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević na današnjoj  panel raspravi na temu "Zašto Hrvatskoj treba strojogradnja" u Slavonskom Brodu. On kaže kako Hrvatska od Europe prihvaća samo ono što ne valja, a ne prihvaća plaće, koje su u ovoj gospodarskoj grani 20 posto niže od hrvatskog prosjeka. Nedopustivo je, kaže, da od 1,4 milijuna zaposlenih u Hrvatskoj, svega njih 250 tisuća stvara nove vrijednosti, a od opet samo njih pet tisuća radi u strojogradnji.

– Proces deindustrijalizacije Hrvatske je pri kraju i, ako nešto brzo ne poduzmemo da spasimo ovo što se spasiti da, mi ćemo vrlo brzo propasti. Osim nekoliko časnih izuzetaka, metalske tvrtke u ovoj godini uopće nemaju ugovorenih poslova. U novoj strategiji razvoja industrije u Hrvatskoj mora se naći i metalska industrija, a osobito strojogradnja – rekao je Dragičević.

Kao jedan od rijetkih primjera pozitivnog poslovanja u industriji istaknut je primjer županjske tvornice kombajna u talijanskom vlasništvu Same Deutz Fahr Žetelica, koja trenutno ima oko 340 zaposlenih.

– Mi smo se u 2011. godini reorganizirali i povećali prodaju i proizvodnju za 20 posto, lani za isto toliko, a ove godine očekujemo rast za daljnjih 10 posto. Trenutno sa sindikatima pregovaramo o povećanju plaće za tri posto – rekao je tehnički direktor županjske tvrtke Damir Kobaš. Dragičević je na kraju istaknuo kako će zaključci s konferencije biti poslani Vladi i resornim  ministrima.

– Ne želimo da ovo bude država turizma i ugostiteljstva, nego država industrije. Ako uništimo industriju, ni mi ni oni nećemo imati plaću. Onda ćemo biti Grčka i živjeti na dug – zaključio je Dragičević.

Komentirajte prvi

New Report

Close