Sindikati i Uprava Zagrebačkog holdinga u sukobu oko Kolektivnog ugovora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 15:57
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Sindikati i Uprava Zagrebačkog holdinga sukobili su se oko Kolektivnog ugovora (KU), odnosno primjene postojećeg KU-a na zaposlene u izdvojenim podružnicama Holdinga, zbog čega sindikati prijete sudskim tužbama.

Sindikati su u ponedjeljak poručili da neće pristati na daljnje rezanje radničkih prava, parceliranje Holdinga i podjelu njegove imovine, na što iz Holdingove Uprave odgovaraju da je izdvojenim podružnicama Vodoopskrbi i odvodnji (VIO), Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG) i AGM-u istekao KU kojeg treba zamijeniti novim KU-om ili Pravilnikom o radu.

Uprava: KU je prestao važiti

"Izdvajanjem podružnica VIO, GSKG i AGM u trgovačka društva 8. studenog 2013. u produženoj se primjeni od godinu dana, do 8. studenog ove godine, primjenjivao temeljni KU sa svim dodacima. Istekom tog roka KU je prestao važiti, te se zamjenjuje ili novim KU-om ili Pravilnikom o radu za svako društvo", tvrdi Uprava Holdinga.

Pritom iz Uprave ističu da su "radi učinkovitijeg korištenja ljudskih potencijala, efikasnijeg upravljanja troškovima za zaposlene te veće mobilnosti radnika pokrenuli ujednačavanje prava i obveza radnika iz radnog odnosa u svim trgovačkim društvima, ujednačavanjem općih akata tih društava".

Slijedom toga usvojen je tekst Pravilnika o radu kao predložak pravilnika kako za sva izdvojena trgovačka društva, tako i za podružnice za koje se planira izdvajanje u nekom budućem razdoblju. Taj koncept prihvatit će i Zagrebački holding kada se za to stvore zakonom propisani uvjeti, poručili su iz Uprave Holdinga.

U Holdingovim sindikatima upravo se toga i pribojavaju, jer to smatraju uvodom u rezanje prava svojih članova.

Sindikati neće dozvoliti rezanje prava

"Upravi Zagrebačkog holdinga nećemo dozvoliti rezanje radničkih prava, parceliranje Holdinga i podjelu imovine", izjavio je Hini Darko Kleinberger, voditelj Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga, koja okuplja 3.500 članova.

Povod za reakciju Holdingovih sindikata bio je, kaže, upravo Pravilnik o radu ponuđen VIO-u, GSKG-u i AGM-u, podružnicama koje su se izdvojile iz Holdinga, jer se time predlaže "sramotno rezanje radnička prava".

Tako im, primjerice, Uprava nudi svega 20 dana godišnjeg odmora, otpremnine srezane na pola te rezanje ostalih prava, poput dodatka na noćni rad, požalio se Kleinberger dodavši da, nakon što su sindikalci pristali na smanjenje božićnice, regresa i ostalog, na daljnja smanjenja više ne pristaju.

Pravilnik predviđa da plaće ubuduće određuje Uprava koja ih može mijenjati kada i kako hoće, a ugovori u radu zaposlenih više ne moraju biti u pisanom obliku, kaže Kleinberger.

Sindikati najavljuju sudske tužbe

"Tko bi pristao na takav pravilnik nakon KU-a kakvog smo imali", pita Kleinberger. "Pokušavaju nas razdvojiti i tako oslabiti. Standardna priča", kaže i poručuje: "Nema šanse".

Osim toga, sindikalci smatraju da i u izdvojenim podružnicama još uvijek vrijedi postojeći KU, s aneksom iz srpnja 2013., te da će ostati na snazi do kraja 2016.

"KU je jači od pravilnika i dok on postoji, treba se držati KU", kaže Kleinberger i navodi da se u jednom članku KU-a navodi da i u slučaju podjele Holdinga, ako vlasnik ostaje isti, KU vrijedi dok se ne donese novi.

"Ako treba to ćemo dokazivati i sudskim putem", poručio je Kleinberger.

Komentirajte prvi

New Report

Close