Sindikat upozorava na situaciju radnika MID-a i TIBO-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2013. u 16:46
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dodala je kako je SMH isto pokušao napraviti i u Brodogradilištu kada su počeli pregovori, ali je poslodavac upozorio da to nije zakonito.

Predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) na današnjoj su konferenciji za novinare ponovno ukazali da su radnici tvornice Motori i dizalice (MID) 3. maj i Tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO) 3. maj nakon izdvajanja iz Grupe 3. maj u posve drukčijoj situaciji od radnika Brodogradilišta 3. maj, koje je postalo dio Uljanik grupe.

Predsjednik SIK-a Bruno Bulić podsjetio je da se na sve radnike, koji su donedavno bili u Grupi 3. maj, primjenjuje kolektivni ugovor (KU) koji istječe 17. studenoga. Ipak, oko 400 prekobrojnih radnika brodogradilišta očekuju otpremnine i do 160.000 kuna, dok su radnicima MID-a i TIBO-a, koji su ostali u vlasništvu države, one ograničene na 75.000 kuna.

Voditeljica riječkog ureda SIK-a Marina Cvitić podsjetila je da je, nakon što istekne KU, obveza svih sindikata da potpišu sporazum o zajedničkom nastupu prema poslodavcu.

Ako nema sporazuma, sindikat koji pokreće inicijativu za pregovore mora zatražiti utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, kazala je dodavši da je SIK još prije 15-ak dana uputio zahtjev Sindikatu metalaca Hrvatske (SMH) u TIBO-u, gdje je SIK većinski sindikat, da potpišu sporazum kako bi inicirali pregovore.

Cvitić je kazala da su iz SMH to odbili, obrazloživši da su u sporu s posodavcem koji negira važeći KU, pa kad bi pristali na pregovore o novom KU priznali bi da je sadašnji nevažeći.

U MID-u, pak, gdje je SIK manjinski sindikat, SMH je navodno potpisao sporazum sa Sindikatom 3. maj i zajednički iniciraju pregovore i krše zakon, ustvrdila je Cvitić kazavši da će posljedica toga biti da se ni u MID-u niti u TIBO-u neće moći kolektivno pregovarati, pa bi poslodavac, kada istekne KU, mogao donijeti pravilnik o radu i smanjiti materijalna prava.

Dodala je kako je SMH isto pokušao napraviti i u Brodogradilištu kada su počeli pregovori, ali je poslodavac upozorio da to nije zakonito.

Bulić je dodao da je "sindikalna kaubojština u 3. maju sada prošlost" pa je siguran da Uljanik grupa nikada neće biti bez KU. Ocijenio je KU Uljanika nešto kvalitetnijim od onog u 3. maju, osim u dijelu otpremnina.

Povjerenik SIK-a u Brodogradilištu 3. maj Vedran Sabljak kazao je da će tražiti produljenje KU dok se ne počne pregovarati o novom na razini Uljanik grupe, te izrazio nadu da će predstavnici SMH i Sindikata 3. maj u tom brodogradilištu potpisati sporazum kojim se do kraja 2014. uređuje isplata otpremnina za tehnološki višak radnika.

U MID-u nije zaposleno ni 10 posto kapaciteta, a ima 320 radnika. Do sada je otišlo 19 radnika, Radničko vijeće dalo je suglasnost za još 40, a ostaje još 64 radnika koje treba zbrinuti.

TIBO ima posla za osam brodova koji se sada grade u Hrvatskoj. Od 145 radnika, do sada ih je otišlo 26, uglavnom u mirovinu, rečeno je na konferenciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close