Sindikat protiv otkaza Dukatovim vozačima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2013. u 14:09
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Predsjednik sindikata Miljenko Gočin i sindikalni povjerenik u Dukatu Boris Vlajić podsjetili su kako su gotovo prije godinu dana upozorili Upravu na nezakonito poslovanje.

Sindikat hrvatskog vozača izrazio je na današnjoj konferenciji za novinare nezadovoljstvo odlukom Uprave Dukata da raskine ugovore o radu sa stotinjak svojih vozača, te im umjesto toga ponudi ugovore o poslovnoj suradnji po kojima bi nastavili raditi za Dukat, ali kao samostalni poduzetnici.

Predsjednik sindikata Miljenko Gočin i sindikalni povjerenik u Dukatu Boris Vlajić podsjetili su kako su gotovo prije godinu dana upozorili Upravu na nezakonito poslovanje – nepoštivanje zakona o radnom vremenu i obveznim odmorima, te vikend odmorima vozača, kao i zakonskoj obvezi poslodavca da vozačima teretnih motornih vozila ukupne mase veće od 7,5 tona obračuna radni staž s uvećanim trajanjem. Unatoč upozorenjima Uprava nije učinila ništa pa je sindikat morao podnijeti prijave Državnom inspektoratu i Inspekciji cestovnog prometa. Ubrzo nakon toga Uprava je odlučila da sa svim vozačima raskine ugovore o radu, te umjesto toga sklopi ugovore o poslovnoj suradnji na određeno vrijeme.

Ponudila im je otpremnine i predložila da osnuju vlastite obrte ili trgovačka društva, te pritom iskoriste državne poticaje za samozapošljavanje, kao i jednokratnu isplatu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Uprava očito kani riješiti probleme zbog nezakonitog poslovanja tako da svu odgovornost prebaci na radnike i još ih iskoristi da s državnim poticajnim sredstvima i otpremninama kupe Dukatove neadekvatno održavane kamione, tvrde sindikalci.

Ne možemo vjerovati da bi takvu odluku mogao donijeti Dukatov vlasnik, Lactalis Grupa iz Francuske, već sumnjamo da je to djelo "domaćih umova" koji žele osigurati uštede i veći profit svojem poslodavcu, ne obazirući se na to što ugrožavaju egzistenciju stotinjak hrvatskih vozača i njihovih obitelji, kažu sindikalci. Sindikat stoga traži od francuskog veleposlanstva da posreduje u organizaciji sastanka s predstavnicima Lactalis Grupe, nakon čega bi trebala biti povučena odluka o otkazima. Ako je to ipak odluka Lactalisa, sindikat će organizirati industrijske akcije i podići tužbe protiv poslodavca, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Komentirajte prvi

New Report

Close