Sindikat pošte i RSRH prosvjeduju zbog kolektivnih otkaza

Autor: Agencija VLM , 20. studeni 2013. u 11:16
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Upravi HP-a, ali i Vladi RH poručuju da će sindikati poduzeti sve pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi zaštitili radnike.

Zbog proglašenja kolektivnog viška radnika, kao i zbog nemarnog i neodgovornog odnosa Vlade RH prema HP-Hrvatskoj pošti d.d., HSP – Hrvatski sindikat pošte i RSRH – Republički sindikat radnika Hrvatske u četvrtak u 11.30 na Markovom trgu organiziraju prosvjed.

Prosvjednicima će se na Trgu svetog Marka obratiti predsjednica HSP-a Jadranka Dumbović, predsjednik RSRH-a Željko Vidaković te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

 – Iako je u procesu restrukturiranja, započetom 2008. godine Hrvatsku poštu napustilo gotovo 3.000 radnika, od čega samo ove godine njih 830, Poslodavac je najavio otkaze za novih 270 radnika, ne skrivajući namjeru da s otpuštanjima nastavi i ubuduće. Osim otpuštanja tolikog broja zaposlenih, najvećeg u odnosu na druga javna poduzeća, Poslodavac je otkazao Kolektivni ugovor, želeći u pregovorima za novi, drastično smanjiti stečena materijalna prava radnika.Okolnosti na tržištu poštanskih usluga, uključujući potpunu liberalizaciju tržišta i sve njene štetne posljedice, kao i činjenica da sve dosadašnje vlade RH, pa tako ni trenutna, ništa nisu učinile, niti čine, da zaštite svoje ˝vlasništvo˝, dovele su Hrvatsku poštu na korak do puta za nigdje. Moramo napomenuti da HP d.d. nikada nije dobila niti lipe iz državnog proračuna. Čak štoviše, redovito i uredno puni taj proračun, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Upravi HP-a, ali i Vladi RH poručuju da će sindikati poduzeti sve pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi zaštitili radnike i njihova prava te najavljujemo dugotrajne sindikalne akcije i prosvjedne aktivnosti kako bismo iste primorali da sa socijalnim partnerima nađe rješenje koje neće imati za posljedicu ovakav način otpuštanja radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close