Sindikat policije Hrvatske protiv smanjenja plaća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 18:27
Zoran Milanović (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Sindikat policije Hrvatske (SPH) u potpunosti ne prihvaća najave predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića o smanjenju plaća.

Sindikat policije Hrvatske (SPH) u potpunosti ne prihvaća najave predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića o smanjenju plaća za tri posto posto zaposlenima u državnim i javnim službama, priopćio je danas taj sindikat .

SPH najavljuje da će u vezi s tim poslati i poziv svim sindikatima javnih i državnih službi za održavanjem zajedničkog sastanka radi dogovora oko zajedničkih mjera koje će poduzeti protiv te najavljene vladine mjere. Premijer Zoran Milanović rekao je jučer za Dnevnik RTL-a da će se bruto plaće za zaposlene u javnom sektoru smanjiti tri posto kako bi se postigla ušteda u proračunu od milijardu kuna, no od toga će, kazao je, biti izuzeti učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama kojima će se povećati koeficijent.

SPH podsjeća da su plaće već smanjene za šest posto, smanjeni su putni troškovi, a božićnica i regres se ne isplaćuju. "U međuvremenu su svi troškovi rasli, tako da su u biti plaće pale i preko 12 posto u paritetu kupovne moći i utjecaja inflacije", navodi se u priopćenju. Ističe se i da su istovremeno u MUP-u su najavljene velike uštede jer je veći broj službenika "izgubio" ovlaštenja i dodatke u kolovozu 2012. godine te su smanjeni dodaci na posebne uvjete rada većem broju službenika na tzv. "uredskim" poslovima iako često idu na teren a i u "uredu" provode obrade nad najokorjelijim kriminalcima čime je ugrožena sigurnost tih policijskih službenika te su isti izloženi češćem obolijevanju od profesionalnih oboljenja.

SPH napominje i da policijski službenici i državni službenici u MUP-u imaju najniže koeficijente u svim državnim i javnim službama (startni 0,8), dok je startni koeficijent npr. carinika, pravosudnih policajaca, tajnica, poreznika i drugih viši od 0,85 do 1. Također, dodaju, sličan je slučaj i s namještenicima u MUP-u kojima plaća starta od koeficijenta 0,62.

Navodeći da su zaposleni u MUP-u potplaćeni, SPH ističe da bi, umjesto da sudjeluju u smanjenju od tri posto, njihovi djelatnici trebali biti izuzeti pa im i povećana plaća, kao što je premijer Milanović najavio za profesore i učitelje. SPH smatra da bi zadnja mjera trebalo biti ujednačavanje koeficijenata u svim državnim, javnim službama i državnim poduzećima tako da svi za iste poslove imaju istu plaću, jer bi tada zaposlenima u MUP-u sigurno rasla plaća.

"Ujedno, linearno smanjenje od tri posto bruto svima je u potpunosti nepravedno jer tri posto brutto nije isto čistačici (kojoj je to praktički tri posto neto) i nekome s visokom plaćom kojem će tih tri posto brutto biti jedan posto neto", stoji uz ostalo u priopćenju SPH.

Komentirajte prvi

New Report

Close