Sindikat pilota: Uprava je radnike stavila pred zid i odbija razgovarati

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2013. u 14:03
Thinkstock

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) poslao je priopćenje vezano uz štrajk u Croatia Airlinesu.

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) poslao je priopćenje vezano uz štrajk u Croatia Airlinesu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ni nakon četvrtog dana štrajka kabinskog i letačkog osoblja, pomaka nema. Uprava je radnike stavila pred zid i odbija razgovarati. Iznesen je stav da dogovora može biti, ali da ne smije biti na obostrano zadovoljstvo.

Uprava je prijedlog sindikata za nastavkom razgovora i nalaženju rješenja za okončanje štrajka protumačila kao predaju i nastupila agresivnije nego ikada. Predsjednik Uprave, Krešimir Kučko, izjavio je da su povučeni i oni minimalni pomaci ostvareni u proteklim danima, a umjesto razgovora postavljaju se ultimatumi i ucjene.

Uprava je čak otišla toliko daleko da je pred radnike stavila ultimatum da odustanu od štrajka, odustanu od svih svojih zahtjeva i, bez ikakve zaštite i garancije, otiđu raditi u Tunis, daleko od svojih obitelji.

Istovremeno smanjuju snagu sindikata i razbijaju zajedništvo radnika, jer ionako 30% radnika mora raditi tijekom štrajka, a sada firma želi još dio poslat u inozemstvo. Na kraju će plaće ostati smanjenje, radnici poniženi, a bonusi za sjajno vođenje kompanije isplaćeni.

Premijer kaže da alternative ne postoje. Alternativa vođenju osobnog rata protiv radnika, a pod cijenu kompanije, uvijek postoji. Naročito za njega, predsjednika Vlade, čiji jedan prijatelj, predsjednik Nadzornog odbora sindikate izbacuje sa sastanka dok njegov drugi prijatelj, predsjednik Uprave, viče da će valjda on odlučiti s kime želi razgovarati.

Štrajkaški odbori ostaju otvoreni za razgovore i apeliraju na razum, jer bez razgovora, razuma i dobre volje, ne može biti ni dogovora."

Komentirajte prvi

New Report

Close