Sindikat metalaca daje Vladi ‘dvojku’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2012. u 15:56
PXL

Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) ocjenjuje da Vlada za dosadašnji rad zaslužuje ocjenu dovoljan.

Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) ocjenjuje da Vlada za dosadašnji rad zaslužuje ocjenu dovoljan jer nije učinila gotovo ništa na očuvanju industrijske proizvodnje i radnih mjesta u industriji, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik tog sindikata Vedran Dragičević.

Podsjetio je na zahtjeve koje je SMH uputio svim političkim strankama prije parlamentarnih izbora – očuvanje i razvoj industrije u Hrvatskoj, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, smanjenje troškova državne uprave, ne mijenjanje Zakona o radu na štetu radnika, osnivanje radnih sudova i ubrzanje procesa radnih sporova do konačne sudske presude, plaće i mirovine od kojih će se moći živjeti te povećanje standarda radnika.

Na svim tim poljima nije učinjeno gotovo ništa ili ništa, pa ako Vlada ne ubrza proces zapošljavanja u industriji nitko osim nje same neće biti kriv za prosvjede koji bi mogli uslijediti, upozorio je Dragičević.

Pomoćnica predsjednika SMH-a za ekonomska pitanja Vesna Mlinarić ističe da je realnost sasvim suprotna sindikalnom zahtjevu da se ugovori o radu na određeno vrijeme, osobito kod mladih radnika, svedu na minimum. Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prvih osam mjeseci ove godine registrirano je 131.802 novozaposlenih osoba, od kojih je čak 122.795 osoba ili 93,06 posto sklopilo s poslodavcem ugovore na određeno vrijeme.

SMH je također nezadovoljan novim Zakonom o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje jer je proces kolektivnog pregovaranja nepotrebno izbirokratizirao do krajnosti.

Dragičević je na upit novinara komentirao otvaranje stečaja u TŽV-u Gredelj ocjenivši kako je sramota da tako velika tvrtka s 1.500 radnika "preko noći" ode u stečaj. Gredelj je jedina tvrtka u Hrvatskoj u kojoj je stečaj otvoren zbog "prijeteće nesposobnosti za rad", a takvu dijagnozu ima puno poduzeća koja, međutim, nisu završila u stečaju.

Današnja konferencija za novinare SMH-a održana je u povodu Svjetskog dana dostojanstvenog rada, koji se obilježava 7. listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close