Sindikat javnih i državnih službi – Ministar Mrsić laže

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. svibanj 2013. u 16:26
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i teničara rekla je da su njihovi zahtjevi izvrnuti i da je javnost krivo informirana

Predstavnici sindikata javnih i državnih službi okupili su se danas pred Vladom RH, gdje su htjeli upozoriti na, kako kažu, ponovljene neistinite tvrdnje ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića o tome da su u pregovorima tražili povrat 1,7 milijardi kuna.

Na Markovu trgu, u neposrednoj blizini zgrade Vlade, razvili su transparent na kojem je pisalo: "Ministre Mrsiću – lažete. Nismo tražili povrat 1,7 milijardi kuna. Svjedoci- ministri Linić i Bauk".

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i teničara rekla je da su njihovi zahtjevi izvrnuti i da je javnost krivo informirana, a takav nered i manipulaciju stvorio je svojim izjavama ministar Mrsić.

"Imamo samo nekoliko zahtjeva među kojima su dva najvažnija – vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada i dodataka na plaće i koeficjenata u dogovorenim rokovima i povlačenje zakona kojim su derogirani kolektivni ugovori i dogovor o prijelaznom rješenju", kazala je Prašnjak.

Iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi poručuju kako su ih izjave ministra Mrsića zaprepastile te izazvale ogorčenje i gnjev zbog čega su danas neplanirano odlučili uputiti mu javni odgovor. "Ne tražimo povrat sredstava sada nego onda kad našoj državi konačno krene. Mi smo spremni čekati", rekla je Ljubica Pilić, ali i dodala da pripreme za štrajk idu dalje.

"HDZ i SDP – sve to dođe na isto. Tako su nas lagali i HDZ-ovci. Svaka politika laže, manipulira i vara javnost", ustvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Naglasio je da sindikat stalno traži isto – dogovor o povratku prava u budućnosti, kad bude sredstava. "To stalno ponavljamo i tražimo, a ne novce, pogotovo ne u ovoj godini", dodao je. Unatoč tome, navodi, oni podvaljuju jer im je ideja prikazati se pobjednicima ako budu prisiljeni potpisati dogovor, a naša je uloga da razbijemo tu manipulaciju.

"Oni nas preziru od početka, otkad su došli na vlast i izjavljuju da smo relikt prošlosti. Zar su sindikati relikt prošlosti socijaldemokratima?", upitao je i ustvrdio kako i sindikati sada preziru sve koji lažu, prijete i žele suspendirati sindikalna prava.

Usporedio je kolektivni ugovor u HEP-u sa pravima zaposlenih u javnim i državnim službama – godišnji odmor u HEP-u imaju 35 dana, a mi 30 dana, imaju pravo na topli obrok i stimulaciju za natprosječni rad. "Zar u kulturi, zdravstvu i školstvu nema jela ni nadprosječnoga rada?", upitao je i dodao da će u godinama koje dolaze tražiti i nagradu povodom Dana učitelja, kakva je i povodom Dana HEP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close