Sindikat: Caritas ozbiljno krši prava svojih civilnih radnika

Autor: Ksenija Rukavina , 18. rujan 2007. u 06:30

V.d. ravnateljica Caritasa sestra Jelena Lončar odbacila je optužbe istaknuvši da je riječ o lažima i objedama

Caritas Zagrebačke nadbiskupije ozbiljno krši prava svojih civilnih radnika, ali i njihovo ljudsko dostojanstvo. Sažetak je to konferencije za novinare održane jučer u Sindikatu zdravstva i socijalne skrbi, koji je prije pet mjeseci u zagrebačkom Caritasu osnovao svoju podružnicu. Razlog osnivanja bilo je, kako se jučer doznalo, učestalo kršenje prava civilnih radnika, posebice onih zaposlenih u Domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi “Blaženi Alojzije Stepinac” u Brezovici. Kako su u sindikatu jučer izvijestili novinare, za pedesetak zaposlenih u Brezovici problemi traju već godinama.

Rad na crno
“Naše plaće, kako onih bez stručne spreme kao i onih sa visokom, ne prelaze 3.800 kuna, a na upite o povećanju, godinama nema odgovora. Prekovremeni rad i rad u noćnim smjenama uopće se ne plaćaju. Kako u Domu nema dovoljno pomoćnog osoblja, odgajatelji nerijetko sami čiste, peglaju, kuhaju… Jednoj se djelatnici nakon nekoliko mjeseci kemoterapije dodjeljuje samo noćni rad. Mnogi kolege tamo već godinama rade na crno jer ih nitko ne želi zaposliti ili im se ugovor na određeno produžuje iz godine u godinu. No, lista ”užasa“ samo se nastavlja. Nakon afere ”Brezovica“, naš je imidž u javnosti narušen, a nitko se ne pita u kakvim mi uvjetima radimo”, opisala je Ana Marija Adamek, sindikalna povjerenica u Caritasu zapitavši na što se troše novci koje za svakog štićenika Caritas dobiva od države. Kap koja je prelila čašu, dodala je, bilo je osnivanje sindikata, na što v.d. ravnateljica časna Jelena Lončar nije gledala blagonaklono. Sindikalno organizirani radnici Brezovice, njih 40-tak, tada su ponovno postavili pitanje o visini plaća, a umjesto socijalnog dijaloga dobili su opomene pred otkaze. “Svi članovi sindikata zatražili su od Uprave Caritasa u svibnju objašnjenje o plaćama, odnosno odgovor hoće li se one i kad povećati. Iznervirana ravnateljica na sastanak sa radnicima došla je u pratnji privatnog odvjetnika koji nam je tumačio ZOR, što je bilo krajnje neukusno i nepotrebno. Kad smo inzistirali na konkretnim odgovorima, zaprijetila nam je otkazom, posebice članovima sindikata”, ispričala je Adamek dodavši kako radnici od tada proživljavaju pravu agoniju. Iako je to protivno ZOR-u, ravnateljica je samoinicijativno premjestila sindikalnu povjerenicu na drugo radno mjesto, što je prema mišljenju predsjednice Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Adbevšek nedopustivo. “Iako je riječ o crkvenoj organizaciji, koja bi inače trebala promicati ljudsko dostojanstvo i štititi radnika, tužit ćemo Caritas, najprije zbog premještaja sindikalne povjerenice. Isto tako, štitit ćemo pravo na sindikalno organiziranje, iako je ovo prvi i zasad jedini slučaj takvog okupljanja u crkvenoj instituciji, ali tu nećemo stati. Učinit ćemo sve kako bi zaštitili svakog radnika Caritasa. Jednako kao i Caritas odgovoran i ministar Neven Ljubičić koji očito ignorira probleme u svom sektoru”, istaknula je jučer Adbevšek. Ana Knežević, predsjednica SSSH, kratko je istaknula kako je zgrožena zbivanjima u Caritasu. “Još sam više iznenađena prozivkom ravnateljice koja se zapitala tko stoji iza sindikata. Nitko ne stoji iza nas, mi se samo borimo za radnička prava i ljudsko dostojanstvo”, rekla je Knežević. V. d. ravnateljica Caritasa sestra Jelena Lončar jučer je u razgovoru za Poslovni dnevnik oštro odbacila sve optužbe istaknuvši da je riječ o običnim objedama i lažima.

Pozvala inspekciju
“Pozivam inspekciju rada da dođe i utvrdi stanje radničkih prava, kao i status svakog zaposlenika. Ne znam što se ovdje dešavalo prije mog dolaska, ali već godinu dana poslujemo po zakonu”, tvrdi sestra Lončar. Ona odbacuje optužbe da je nezakonito premjestila sindikalnu povjerenicu na drugo radno mjesto te kaže kako njoj u ugovoru stoji da radi u Brezovici, a po potrebi i na drugim lokacijama. Također tvrdi da nikome nije prijetila otkazom, posebice ne članovima sindikata, ali priznaje da ih je izvijestila o promjenama rada do kojih je došlo zbog reorganizacije Caritasa i njihovih novih odgovornosti. “Što se plaća tiče, u tijeku su pregovori s resornim ministarstvom koji će, nadam se, biti okončani do kraja godine, a koji će regulirati pitanje plaća”, zaključila je Lončar.

Komentirajte prvi

New Report

Close