Sindikalne središnjice opet najavile prosvjed i štrajk protiv izmjena ZOR-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. veljača 2014. u 14:57
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da sindikalne središnjice nakon prosvjeda i općeg štrajka nastavljaju s drugim aktivnostima, ako vlast ne izmijeni sporne dijelove ZOR-a.

Sindikalni čelnici najavili su i u Osijeku, na današnjem sastanku sa sindikalnim aktivistima iz pet slavonskih županija, da će u organizirati javni prosvjed pred Hrvatskim saborom u četvrtak, ako se toga dana prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) nađe na saborskom dnevnom redu, a nakon toga su spremni i na organiziranje općeg štrajka.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da sindikalne središnjice nakon prosvjeda i općeg štrajka nastavljaju s drugim aktivnostima, ako vlast ne izmijeni sporne dijelove ZOR-a.

Ocijenio je kako za štetu koja će nastati eventualnim općim štrajkom neće biti odgovorni radnici, već "vlast i nedgovorni poslodavci, koji guraju ovakav zakon", a sve aktivnosti bit će provedene na zakonit način, pa se radnici ne moraju bojati otkaza.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je svima koji će radnicima prijetiti otkazima zbog sudjelovanja u štrajku da je "prošlo vrijeme manipulacija i plašenja", a sindikati će organizirati legalan štrajk u kojem bez sankcija može sudjelovati svaki radnik.

"Kada Vlada protiv nas ide silom, a ta sila je 81 ruka u Saboru, nema drugog načina nego da i mi odgovorimo silom, a ta sila su naši članovi i hrvatski radnici", istaknuo je Novosel.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da su prosvjed i opći štrajk odgovor na postojeću situaciju u kojoj sindikati moraju raditi pritisak na vlast koja "očito ne zna što radi".

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ocijenio je nedopustivim da se izmjenama ZOR-a "radnike pretvori u robu za iznajmljivanje i robote, koji će raditi prema potrebama i nahođenju poslodavaca".

Cilj izmjena ZOR-a je snižavanje cijene rada, pretvaranje relativno sigurnih radnih mjesta u potpuno nesigurna, te marginalizacija sindikata i njihovo stavljanje u služnički odnos spram politike, ustvrdio je Jakuš.

Nakon skupa sindikalni vođe komentirali su izjavu ministra unutarnjih poslova Rajka Ostojića da će si smanjiti plaću za 50 posto ako to isto naprave i sindikalni čelnici.

Sever je novinarima kazao kako je to "zanimljiva demagogija", jer bi si ministri prvo morali smanjiti plaće na razinu sindikalnih čelnika. Nije riječ o tome trebaju li si smanjiti plaću, već bi se, s obzirom da su uspjeli upropastiti zemlju, trebali odreći i plaće i vlasti, budući da ni jedno ni drugo nisu zaslužili, ustvrdio je Sever.

Ribić je kazao kako su sindikati tražili da si svi ministri smanje plaću za 50 posto, "zbog teškog debakla u gospodarskoj politici, u kojoj nema nikakvih rezultata". Ocijenio je kako je Ostojićeva izjava nelogična, jer imputira da su sindikati odgovorni za izostanak gospodarskog rasta, a sindikati nemaju ovlasti kojima mogu utjecati na gospodarsku politiku.

"Obećajem da ću si smanjiti plaću onoliko koliko će oni sebi smanjiti plaće, jer želim biti solidaran s osiromašenim i jadnim ministrima kojima javnost ne dopušta da voze skupocjene automobile", ironično je poruči Ribić.

Sindikalni čelnici sutra bi trebali održati u Rijeci sličan skup, na kojem će nastojati motivirati sindikalno članstvo na prosvjede i štrajk.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Svima dunosnicima bi bilo pošteno da imaju plaću kao da su na birou za zapošljavanje da osjete stvarnost okruženja u kojem donose ovakove zakone o uskraćivanju prava radnika, jasno sve dok se ne popravi gospodarska situacija.

Davno reče Karl Marx! A mi se ponovo vračamo u prve klupe.

“Vlasnici kapitala će kod radnika poticati kupovinu skupe robe, stanova
i tehnologije, obvezujući ih pritom na skupe kredite do nivoa
neizdrživosti. Neplaćeni dugovi će izazvati bankrot banaka koje će se
morati nacionalizirati pa će država onda krenuti putem koji vodi u
komunizam.”
Karl Marx, 1867.

imamo 380 000 nezaposlenih i 250 000 onih koji ništa ne rade, tako da je prava brojka 630 000

Koliko imamo nezaposlenih; da li 380 000 ili sve ukupno oko 700 000 ??

New Report

Close