Sindikalci Trećeg maja danas u Trstu s Upravom Fincantierija

Autor: Marija Brnić , 26. studeni 2018. u 22:00
Radnici 3. maja jučer provjeravali jesu li im sjele plaće/Nel Pavletić/PIXSELL

Danas bi ministar Horvat trebao iznijeti ocjene o novome programu restrukturiranja Uljanika.

U iščekivanju prvih ocjena novog programa restrukturiranja pulskog Uljanika, koje je ministar gospodarstva najavio iznijeti danas nakon sastanka s predsjednikom uprave Uljanika Emilom Bulićem, ne smiruju se napetosti na relaciji radnika 3. maja i Uprave Uljanika.

Sindikalni i predstavnici štrajkaškog odbora 3. maja jučer su uzvratili kritikom Upravi Uljanika zbog pisma direktora Uljanik Poslovno informacijskih sustava Hrvoja Markulinčića, koji je reagirao na zabranu pristupa direktoru 3. maja Maksimilijanu Percanu i "neovlašteno" puštanje Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita, na sastanak u krug brodogradilišta bez Percanove suglasnosti, te na opstrukciju postupka mirenja.

Dodatno je ulje na vatru dolila Markulinčićeva najava utvrđivanja odgovornosti radnika zbog nanesene štete, jer je, kako je navedeno u njegovu pismu, izvjestan gubitak ozbiljnog posla. "Poručujemo da nećemo stati, ne odustajemo od štrajkaških zahtjeva, od isplate plaće i tražimo informacije od Uprave Uljanika, da nas upozna s činjenicama i njihovim namjerama u vezi s opstankom 3. maja", istaknuo je član štrajkaškog odbora Juraj Šoljić.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić poziva Uljanikove menadžere na uvažavanje činjenice da su posrijedi izvanredne okolnosti.

"Možemo se složiti da se radi o neovlaštenom postupanju i kršenju naloga nadležnih službi. No, mislimo da za štrajkaški odbor treba imati malo više razumijevanja i senzibilnosti u situaciji kad su radnici doslovno gladni i na rubu očaja; kad se direktor od početka štrajka pa do navedenog događaja nije ni pojavljivao u 3. maju i kad nema socijalnog dijaloga na koji se pozivate", ističe Cvitić, poručujući kako je nečuveno i bešćutno da Uprava Uljanika koja je, neovisno tko u njoj sjedi, dovela i pulsko i riječko brodogradilište u nezavidnu situaciju, sad prijeti radnicima.

Iz 3. maja su, podsjeća, nestale stotine milijuna i trećemajci i bez štrajka nažalost nemaju što raditi. A trećemajci se ne zaustavljaju. Šoljić najavljuje da će u utorak u Trstu imati sastanak izaslanstva Sindikata metalaca Hrvatske s kolegama iz sindikata i s Upravom talijanskog Fincantierija, koji je iskazao interes za preuzimanje 3. maja u partnerstvu s Brodosplitom, a od kojih žele čuti više o namjerama za 3. maj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close